Bilinçsiz insanlar gezerken, yüzerken, tadarken keyif aldığı doğayı kirletmekte beis görmüyor. Hükümetler kirliliği katlıyor. Binbir çeşit canlıya ve milyonlara hayat kaynağı olan Akdeniz plastik çöplüğü oluyor
Kıyıları ve yakın çevresindeki ülkelerde yaklaşık 450 milyon kişinin yaşadığı mavi cennet Akdeniz, iktidarların politikaları, geleceği planlamaması, yeni nesilleri düşünmemesi nedeniyle plastik çöplüğüne dönüşüyor. Deutsche Welle’nin haberine göre Dünya Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından yapılan bir araştırma, Akdeniz’e kıyısı olan ya da nehirlerle bu denizle bağlantısı bulunan ülkelerdeki yanlış atık uygulamaları Akdeniz’i plastik denizine çevirmekte olduğunu ortaya koydu.
IUCN’nin Cenevre yakınlarındaki Gland’da yaptığı açıklamaya göre, hızla kirlenen Akdeniz’de kıyısı bulunan veya Nil, Po, Rhone gibi nehirlerle bu denizle bağlantısı olan 33 ülkeden Akdeniz’e yılda yaklaşık 230 bin ton plastik atık dökülüyor. Araştırmada, söz konusu miktarın yüzde 94’ünü plastik atıkların oluşturduğu saptandı. Buna göre Akdeniz’i, tahmini olarak yılda yaklaşık 74 bin ton çöple en fazla Mısır kirletiyor. Onu, yıllık tahmini yaklaşık 34 bin tonla İtalya ve 24 bin tonla Türkiye takip ediyor. Akdeniz’deki plastik çöplerin izlerini süren uzmanlar; atıkların yüzde 80’inin Türkiye, Mısır, İtalya, Arnavutluk, Tunus, Uganda, Kuzey Makedonya, Kenya ve Bulgaristan kaynaklı olduğunu tespit ettiler.
ANTALYA-BERLİN