Eğitim Sen’in 11. Olağan Genel Kurulu’nun ikinci gününde DSD’nin ayrılmasıyla çıkan tartışmaları değerlendiren delege Güneş, ‘Kadın temsiliyetini görmeyen, emekçileri görmeyen, toplumsal kesimleri görmeyen iktidar endeksli bir yaklaşımla karşı karşıya kaldık’ dedi
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 11. Olağan Genel Kurulu, Ankara bir otelde ikinci gününde devam ediyor. Dün yoğun tartışmalara sahne olan Genel Kurul, ikinci gününe seçimle başladı. Seçimle, Genel Başkanın da olduğu 7 kişilik yeni yönetim belirlenecek. Oy kullanma işlemi saat 15.00’da sona erecek.
DSD ayrıldı
Dün, önceki dönem Eğitim Sen Genel Başkanlığı verilen Devrimci Sendikal Dayanışma (DSD) grubunun, yeniden genel başkanlık talebinin kabul edilmemesi üzerine Genel Kurulu terk etti.
Emek Hareketi de çekildi
DSD’den sonra Emek Hareketi de Genel Kurul’dan çekildiğini duyurdu. Emek Hareketi, önce yönetime aday olacağını belirtip, divana liste sundu. Emek Hareketi, seçim öncesi Genel Kurul’dan çekildiğini duyurdu.
‘Tali sorunlarla uğraşanlar’
Genel Kurul’daki tartışmaları değerlendiren Eğitim Sen delegesi Yılmaz Güneş, kongrenin tarihi önemde olduğunu vurgulayarak, “Özellikle AKP-MHP-Ergenekon faşist blok karşısında mücadele hattını geliştirmek, saldırgan tutuma karşı yeni mücadele hattını geliştirmek. Diğer kesimlerle yürüttüğümüz mücadele, yürüttüğümüz diplomatik faaliyetler bu eksendeydi. Geldiğimiz noktada, şu çok açık şekilde ortaya çıktı: Türkiye’nin gerçek sorunlarını görmeyen, daha çok tali sorunlarla mücadelemizi tali noktalara çeken, geriye çeken, halkların umudu olan KESK ve Eğitim Sen’i çok geri noktalara çeken tutum ve yaklaşımlarla karşı karşıya kaldık” dedi.
‘Faşizm ile uzlaşıldı’
Güneş, DSD’nin tutumunu eleştirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: Burada kadın temsiliyetini görmeyen, emekçileri görmeyen, toplumsal kesimleri görmeyen daha çok iktidar endeksli bir yaklaşımla karşı karşıya kaldık. Dolayısıyla bugün açığa çıkan tablo, özünde faşizmle bir mücadele yok, faşizimle bir uzlaşma var. Faşizmin karşısında mücadelemizi geriye çeken bir tutum var. Bu kesimler emekçilere, halkalara, ötekilere bir özeleştirileri olduğunu düşünüyoruz. Bu yaşadığımız saldırgan politikalardan azade olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü bu faşizm karşısında neyi, nasıl yapabileceğinin sorusuna bir arayıştı, cevaptı. Mücadelemizin getirmiş olduğu birikim ve bu birikim üzerinde tartışmalar olmuştur. Ancak tarihimizde ilk defa Eğitim Sen Genel Başkanı 3 buçuk yıl faaliyet yürütecek, faaliyet raporları delegasyona okunmadan, bir siyasal partinin Genel Başkanı gibi bir konuşma yapıp, kongre salonunu delegasyonla terk etmiştir. Delegasyon bu anlayışı mahkum etmiştir. Dolayısıyla bu anlayışın emek ve demokrasi mücadelesinin neresinde yer aldığını, bütün kamuoyunun sorgulaması gerekiyor.
Ortak liste
Eğitim Sen’in yeni yönetimi bugün sonuçlanacak seçimlerle belirlenecek. Yeni yönetimde, Sendikal Birlik, Demokratik Emek Meclisi, Demokratik Emek Platformu yer alacak. Seçime giden ortak yeni listede yer alan isimler şöyle: Akademisyen Nejla Kurul, İkram Atabay, Sinan Muşlu, Arzu Şimşek, Ramazan Gürbüz, Ahmet Karogöz, Simge Yardımdağ.
ANKARA