Birleşmiş Milletler, üç milyardan fazla insanın kalıcı ve güvenli su kaynaklarına erişim sıkıntısı yaşadığını duyurdu
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre 20 sene öncesine göre kişi başına düşen temiz su rezervi yarı yarıya düşmüş durumda. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yapılan açıklamaya göre dünyada 1,5 milyar insan ciddi seviyede su sıkıntısı çekiyor. 3 milyar insanın da tatlı su kaynaklarına erişimi sınırlı.
FAO direktörü Qu Dongyu, yaptığı açıklamada su sıkıntısı konusunda önlemlerin alınmaması durumunda tarımsal alanda ciddi üretim düşüşlerinin yaşanabileceğini belirterek bunun da milyarlarca insanın gıda kıtlığı çekmesi anlamına geldiğini belirtti.
Kuraklık da artıyor
Kuruluşun yayınladığı 2020 Gıda ve Tarım raporundaki verilere göre Güney Afrika’da yaşayan 50 milyon kişi kuraklık çekiyor ve bölgedeki tarım üretimi bu nedenle oldukça düşmüş durumda. Dünya genelindeki tarım arazilerinin yüzde 14’ü de ciddi kuraklıkla karşı karşıya.
Yağmur suyuna dayalı tarım dünyadaki tarım üretiminin yüzde 60’ını oluşturuyor. Yani tarım alanlarının büyük bir çoğunluğunun yağmurdan başka su kaynağı yok. Küresel ısınma etkileri nedeniyle yağışların azalması özellikle sıcak bölgelerdeki tarım üreticilerini etkilemiş durumda. Kuruluş bu nedenle su depolama, suyun doğru ve yeterince kullanılmasının büyük önem arz ettiğini ifade ediyor.
Koronavirüs salgını nedeniyle dünyada olası gıda krizinin önüne geçilmesi için gıda üretiminde ciddi önlemlerin alınması gerektiğini belirten kuruluş tarım alanlarında kullanılan suyun güvenceye alınmasının en önemli adımlardan biri olduğunu kaydetti.
DIŞ HABERLER