Kobanê’de heykeltıraşlık yapan Mihemed Şahin, yaptığı heykellerle Kürt kültürünü ve sanatını yaşatmaya çalıştığını belirtiyor
İnsanlık tarihinin en eski sanat dallarından olan heykeltıraşlığın ürünleri kimi zaman siyasi, dini ve kültürel öğelerin simgeleri olmuş, kimi zaman da yapıldığı tarihin olaylarını ve önemli unsurlarını günümüze taşıyan öğeler olarak geçmişimize ışık tutmuştur.
Bu sanat, şimdi de dili ve kültürüne yönelik soykırım saldırılarına karşı mücadele eden Kürt halkının direniş alanların biri oldu.
Destansı direnişiyle tarihe geçen Kobanê kentinde, evinin bir odasını atölyeye dönüştürerek bu sanatı icra eden Mihemed Şahin, Kürtlerin kadim tarihini, şimdilerde üzerinde çalıştığı bir Kürt kadını heykeliyle betimlemeye çalışıyor.
Kürdistan tarihinde heykelciliğin önemi
Efrîn’deki “Şêrên Şêran” ve “Şêrên Êndara” heykellerini örnek göstererek Kürdistan tarihinde heykelcilik sanatının önemli ürünleri olduğunu belirten Mihemed Şahin, Kürtlerin tarih boyunca bu sanatı büyük bir yaratıcılıkla icra ettiğini belirtiyor.
Türkiye ve ona bağlı güçler, Kuzey ve Doğu Suriye’de işgal ettiği bölgelerde tarihi höyükleri hedef alıyor, yıkıyor, yağmalıyor. Bu höyüklerde insanlık tarihine ve bölge halklarının geçmişine ışık tutan heykeller ve tarihi eserler yağmalanıyor. Efrîn’den gelen tarih katliamı görüntüleri, Kürt halkının tarihini yok etmeyi amaçlandığı görülüyor.
Uygarlığı simgeleyen heykellere saldırı
Şahin, konuya ilişkin, “Kürt halkının düşmanları her zaman Kürdistan tarihini ortadan kaldırmayı amaç edindi. Bunu da Kürdistan’ın uygarlık tarihini simgeleyen mekanlardaki heykelleri ve eserleri kırarak, yağmalayarak gerçekleştiriyor” diyerek yaptığı heykellerle Kürt kültürünü ve sanatını yaşatmaya çalıştığını belirtiyor.
Şahin, İŞİD üyeleri tarafından 2014’te patlayıcılarla tahrip edilen Rakka’daki Reşit Parkı’nda bulunan aslan heykeli, 37 yıl sonra Kobanê’nin Şêran ilçesine geri getirilmişti. Heykelin gördüğü hasara rağmen yeniden restore edilebileceğini kaydetti.
Kürt kadını heykelciği
Kilden yaptığı 20 cm uzunluğundaki Kürt kadını heykelciği üzerinde çalışmalarını sürdüren Şahin, aynı heykeli taş ve benzeri uzun ömürlü başka bir maddeden daha yapmayı planladığını belirterek, “Böylece gelecek nesillere kalmasını ve Kürt tarihini somut bir öğe olarak yaşatmasını istiyorum” diye konuştu.
Heykeltıraş Mihemed Şahin, eserlerini halkla buluşturmak için Kobanê sergi hazırlığı da yaptığını sözlerine ekledi.
Kaynak: ANHA