Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk 35 maddesi kabul edildi
Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin ilk 35 maddesi kabul edildi. Teklifte yer alan, “Ruhsat sahası dışında geçici tesis kurulması” ibaresinin yer aldığı 6. madde çıkarıldı. 2016 yılında biyokütle tanımına giren lastikten elektrik üretiminin yanına çöpten elektrik üretimi de eklenerek, lastikten ve çöpten elektrik üretiminin önünü açan 13. maddeye ilişkin ise 4 ayrı önerge verildi. CHP, HDP ve İyi Parti tarafından verilen önergeler kabul edilmezken, AKP-MHP tarafından verilen önergeyle kanun metninde, “Biyokütleden elde edilen gaz (çöp gazı dâhil)” ile “enerjisi” ibaresi madde metninden çıkarıldı, “kentsel atıkların” ibaresi ise “belediye atıklarının (çöp gazı dâhil)” şeklinde değiştirildi.
Oyun oynanıyor
MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz ve AKP Düzce Milletvekili Fahri Çakır, “lastik yakma” konusunun kanun teklifinden çıkarıldığını öne sürdü. Görüşmelerde yer alan HDP Meclis Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni ve CHP İzmir Milletvekili Kamil Oktay Sındır, 13. madde üzerinde yapılan değişikliğin yetersiz olduğu görüşünde. Atık lastiklerin 2016 yılında çıkarılan kanunla biyokütle enerji santrallerinin kullanımı içinde tarif edildiğini hatırlatan Çepni, “Dolayısıyla atık lastikler, tasarının yazılı halinde değişiklik yapılsa da 2016 yılında çıkarılan kanunda hâlâ var. Bu nedenle bir şey değişmedi. Bazı maddeleri çıkarır gibi yapıyorlar ama oyalıyorlar” dedi.
Zehirlemeye devam
Biyokütle santrallerinin, doğal ve hayvansal atıkların enerjiye dönüştürüldüğü yerler olduğuna işaret eden Çepni, “Ama lastik ve çöpler de buna katılıyor. Bu nedenle hem çöp ithal etmeye hem de lastik yakıp zehir üretmeye devam edecekler. Ama buna da yenilenebilir enerji ürettiklerini söyleyecekler. Lastik zehirlidir, dolayısıyla yenilenebilir statüsünde değildir” diye belirtti. Teklifin şirketlerin ihtiyaçlarına göre hazırlandığını belirten Çepni, “Örneğin 2. madde geçti ve şirketler hak edişlerini alırken, devlet ‘borcu yoktur’ yazısı istemeyecek. Bu devlete borcu var ama onu ödemediği halde her türlü hak edişini yine de alacak. Şirketler borç ödemeden para kazanmış olacaklar” diye konuştu.
Değişiklik olmadı
Kanun teklifinin 13. maddesi üzerine verilen değişiklik önergesiyle bir değişikliğin olmadığına dikkat çeken CHP İzmir Milletvekili Kamil Oktay Sındır ise sadece ifade edilme şeklinin değiştirildiğini söyledi. Sındır, “Genel Kurul’da verilen önergeyle yapılan değişiklikte ise onu tümden yeniden yazmak yerine, maddenin içinde geçen ‘şu ibare yerine, bu gelmiştir’ diyerek değiştirdiler. Dolayısıyla büyük bir değişiklik yok. Söz konusu madde komisyona geldiği haliyle geçmiş oldu, atık lastikler duruyor, kesinlikle kaldırılmış bir durum yok” dedi. Atık lastiklerin biyolojik özelliği olmamasına rağmen biyokütle olarak kabul edildiğini söyleyen Sındır, “Büyük oranda sentetik kauçuk içeriyor. Yani fosil kaynaklı petrol türevi bir madde ve aynı zamanda birçok başka kimyasal da içeriyor. Bunlar geri dönüşüm amaçlı ya da başka amaçlarla kullanılabilecekken, yakarak enerji elde etme çabası, termik santrallerde kömür yakmaktan farklı değil” dedi. Söz konusu maddede daha sıkıntılı bir ibarenin olduğuna da dikkati çeken Sındır, şöyle devam etti: Maddede ‘Belediye atıkları’ ibaresi var. ‘Belediye atığı’ dediğinizde, aklınıza her şey gelebilir. Plastik, organik, inorganik ve kimyasal olan her şey akla gelebilir. Dolayısıyla bu başlı başına başka bir sıkıntı. Belediye atıklarını biyokütle tanımı içerisinde değerlendiriyorlar. Burada başka bir kavram kargaşası daha var. Atık ve artık arasındaki farkı da hâlâ kavrayabilmiş değiller. Dolayısıyla iki kavram ayrımında da olmayan bir düzenleme. Hepsi başlı başına bir facia.
Zemo Ağgöz / MA