Muratdere köyünde yapılması planlanan maden ocağı İl Genel Meclisi’nde AKP-MHP oylarıyla kabul edildi. Maden ocağı için 36 bin ağacın katledilmesine tepkiler sürerken Belediye Başkanı ‘Burası canlıların evi’ dedi
Bilecik iline bağlı Bozüyük, Muratdere köyünde Muratdere Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından işletilen bakır madeninin kapasite artırımı ve yeni tesisler yapılması geçtiğimiz günlerde Bilecik İl Genel Meclisi’nde AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. Yapılması planlanan maden ocağı ile birlikte bölgede 36 bin ağacın katledileceği ise tepkilere yol açtı. Sadece ağaçların değil, içerisinde yaşayan canlıların da katledileceğine ve yaşam alanlarının yok olacağına vurgu yapan doğa savunucuları Change.org üzerinden “Muratdere Ormanları Yok Olmasın” kampanyası başlattı.
1998’de başlatıldı
Bölgedeki ilk maden arama çalışmaları MTA tarafından 1998 yılında başlandı. Daha sonra 2005 ve 2011 yılları arasında Stratex Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından sahada arama çalışmaları yürütüldü. Şirket, bu projeyi 2012 yılında henüz geliştirme aşaması devam ederken satın aldı. Bu satın almadan sonra sahada sondaj ve mühendislik çalışmalarını devam ettirdi. 2017 yılında ise bakırmolibden madeni açmak istendi ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu (ÇED) başvurusunda bulunuldu. Hazırlanan ÇED raporunda madenin yerleşim yerlerine oldukça yakın olduğu gerekçesiyle olumsuz karar çıktı.
2020’de yeniden başvuru
Şirket, 2020 yılında yeniden Bilecik İl Genel Meclisi’ne başvuruda bulundu. Bu, ÇED raporu alma ya da madeni aktifleştirme değil, burada yapılacak olan bir çalışmanın bölgeden elektrik almaya uygun olup olmadığına dair resmi bir başvuru.
‘Canlıların evi’
Yeşil Gazete’den Merve Özçelik’e konuşan Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin, “Burası canlıların” evi diyerek bakır madeni ocağına tepki gösteriyor. Şahin, bakır madeninin yerleşim yerlerine yakın olduğunu vurgulayarak; “Yerleşim yerlerinden uzağa aldık diyorlar ama atık değerlendirme tesisleri Muratdere köyünden üç kilometre uzakta. Erikli köyünden de bir kilometre uzakta. Yine yerleşim yerlerine oldukça yakın” dedi.
BİLECİK