Venezuela ekonomisi serbest düşüşte. Hiper enflasyon, elektrik kesintileri, gıda ve ilaç kıtlığı milyonlarca Venezuelalının ülkesini terk etmesine yol açtı. Çoğu bu durum için Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve hükümetini suçluyor. Muhaliflerin kontrolündeki Ulusal Meclis’in araştırmasına göre Temmuz ayında yıllık enflasyon yüzde 83 bine ulaştı. Fiyatlar ortalama her 26 günde bir ikiye katlanıyor. Bu yüzden halk gıda ve hijyen malzamesi gibi günlük ihtiyaçları almakta dahi zorlanıyor. Bir fincan kahve gibi ucuz ürünler bile 2,5 milyon bolivar ettiği için son dönemde nakitle ödeme yapmak zorlaştı.
2 milyon kişi göç etti
Birleşmiş Milletler verilerine göre ülkedeki ekonomik sorunların başladığı 2014’ten beri 2,3 milyon Venezuelalı başka ülkelere göç etti. Göç eden Venezuelalıların çoğu komşu ülke Kolombiya’ya giderken geri kalanı da kıtadaki diğer ülkelere dağıldı. 200 bin kişi ise İspanya’ya gitti. Bunların büyük bir kısmı 1950’ler ve 60’larda İspanya’dan o dönem “fırsatlar ülkesi” olarak görülen Venezuela’ya gelenlerin çocuklarıydı. Bu, batı yarımküredeki en büyük göç dalgalarından biri oldu.
Marketlerde raflar boş
Yeni para birimi bir süreliğine nakit işlemleri kolaylaştıracak olsa da geçiş döneminde kafa karışıklığına yol açtı. Bazı Venezuelalılar yeni banknotlardan edinmeyi başarsa da diğerleri bankaların önündeki uzun kuyruklardan şikayetçiydi. Ekonomistler, hiper enflasyona yol açan nedenlerle mücadele etmedikçe aynı sorunların yaşanabileceği uyarısında bulundu. İşverenler ise 34 kat artacak asgari ücreti nasıl ödeyeceklerini bilmediklerini söylüyor. Bu sırada süpermarketlerde raflar hâlâ boş ve bazı şehirlerde altyapıya yeterli yatırım yapılmaması nedeniyle elektrik ve su kesintileri yaşanıyor. Elektrik kesintileri haneler ve işyerleri için sorun yaratsa da halihazırda büyük zorluklarla karşı karşıya olan Venezuela’nın kamu hastanelerinde daha ölümcül sonuçlara yol açıyor. Ülkeyi terk edenlerin önemli bir kısmı bunu ihtiyaç duydukları sağlık hizmetini alamadıkları için yaptıklarını söylüyor.
CARACAS