Oxford ve AstraZeneca’nın birlikte geliştirdiği koronavirüs aşısının virüse karşı korumada yüzde 70 etkili olduğu açıklandı. Bu arada İngiltere ile ABD Aralık ayında aşılamaya başlamayı planlıyor
Koronavirüs (Covid-19) salgını yayılmaya devam ederken aşılar da geliştirilmeye devam ediyor. Reuters’ta yer alan habere göre, AstraZeneca, Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirilen yeni koronavirüs aşısının, iki çalışma segmentinde virüse karşı korumada ortalama yüzde 70 verimlilik gösterdiğini duyurdu.
Araştırmalarda, aşı adayının yarım doz halinde vurulduktan bir ay sonra tam doz halinde vurulmasının yüzde 90 dolayında koruma sağladığı, bir ay arayla iki tam doz vurulmasının ise yüzde 62 dolayında koruma sağladığı ve iki değerin ortalamasının yüzde 70 dolayında olduğu ifade edildi.
Aşının mimarı Prof. Sarah Gilbert “Bugünkü duyuru aşıları virüsün yol açtığı yıkıma son vermek için kullanabileceğimiz zamana bizi bir adım daha yaklaştırıyor” dedi.
‘Doğru dozda yüzde 90 etkili oluyor’
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “Oxford aşısının denemelerde bu kadar etkin olması müthiş heyecan verici bir haber. Hala yapılması gereken güvenlik kontroller var ama bunlar harika sonuçlar” diye konuştu.
Sağlık Bakanı Matt Hancock da verilerin “harika bir haber olduğunu” söyledi. Hancock, “Bu veriler doğru dozlarda yapıldığında aşının yüzde 90 oranında etkili olduğunu gösteriyor” dedi. Hancock “100 milyon doz sipariş verdik ve her şey yolunda giderse yeni yılla birlikte aşılamının büyük kısmı yapılabilir” ifadelerini kullandı.
Dağıtım ve lojistikte avantajlı
Astra-Oxford aşısının etkinlik oranının daha düşük olmasına rağmen dağıtım ve lojistik anlamında avantajlı olduğu belirtildi. Pfizer-BioNTech ve Moderna’nın aşıları donmuş olarak nakliye edilmek zorundayken Astra-Oxford aşısı buzdolabı sıcaklığında taşınabiliyor. Böylece Astra-Oxford tarafından geliştirilen aşının dağıtım ve saklama kolaylığından dolayı, orta gelirli ülkelere ve yoksul ülkelerin aşıya ulaşımını kolaylaştıracağı düşünülüyor.
Daha önce duyurulan aşı adaylarının etkinliği daha yüksek çıkmıştı. Pfizer’in BioNTecH ile birlikte geliştirdiği aşı, yüzde 95, Moderna’nınki yüzde 92.5 ve Sputnik V’nin ise yüzde 92 olarak duyurulmuştu.
Aşılama Aralık’ta başlıyor
Bu arada ABD’de koronavirüs aşısının uygulanmasına 11 Aralık tarihinde başlanabilir. ABD aşı programının başında bulunan Dr. Moncef Slaoui, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, aşının onaylanmasının ardından 24 saat içinde aşıyı uygulanacağı alanlara taşımayı planladıklarını belirtti.
BBC’de yer alan habere göre İngiliz Daily Telegraph gazetesi ise aşının İngiltere’de ABD’den çok daha önce uygulanmaya başlayabileceğini öne sürdü. Gazetenin ismini vermediği hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Pfizer şirketinin Alman BionTech ile geliştirdiği koronavirüs aşısının bir haftadan kısa bir süre içerisinde onay alabileceği aktarıldı.
Hükümetin aşının uygulanmasına 1 Aralık’ta başlanmasını, Nisan ayı itibarıyla ülkedeki bütün yetişkinlerin aşılanmasını planladığı öne sürüldü. 18 ve 50 yaş arasındaki kişilere aşının uygulanmasının Ocak ayının sonuna doğru başlanabileceği, öncesinde ise yaşlıların ve risk grubundaki çalışanların aşılanacağı aktarıldı.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise ülke çapındaki kapsamlı aşı çalışmasının Ocak ayında başlayacağını aktardı. İspanya ve Almanya’nın Avrupa Birliği’nde aşı planlarını tamamlayan ilk ülkeler olduğunu da ekledi.
Başvuru yapılmıştı
Pfizer ve BionTech şirketlerinin ürettiği ve iki doz uygulanması gereken koronavirüs aşısının onaylanması için cuma günü ABD Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) başvuruda bulunulmuştu. FDA, 10 Aralık gününde aşının onaylanıp onaylanmaması için bir araya gelecek. Yüzde 95 etkili olduğu belirtilen aşının yıl sonuna kadar 50 milyon doz üretilmesi amaçlanıyor.
CNN’e konuşan Dr. Moncef Slaoui, aşıya onay verilmesinin ardından 1-2 gün içinde uygulanmasına başlanabileceğini söyledi. Slaoui, aşının her eyaletin nüfusuna göre dağıtılacağını, ilk başta kimin aşılanması gerektiğine her eyaletin kendisinin karar vereceğini aktardı.
Önceliğin yaşlılar ve sağlık çalışanları gibi en çok risk taşıyan kişilere verilmesi bekleniyor. Slaoui, böylece ABD’de Mayıs ayı itibarıyla nüfusun yüzde 70’inde sürü bağışıklığının sağlanabileceğini aktardı. Moderna adlı şirket de geliştirdikleri aşının yüzde 95 etkili olduğunu açıklamış, aşı için önümüzdeki haftalarda onay almayı beklediklerini aktarmıştı.
HABER MERKEZİ