İttifakların masa başında değil sokakta ve mücadelede kurulması gerektiğini belirten TİP Genel Başkanı Erkan Baş, muhalefetin büyük güçlerinin yarattığı ‘milli mutabakat atmosferi’nin rejimi güçlendirdiğini söyledi
İttifaksız siyasetin mümkün olmadığını ve partisinin ittifaklara açık olduğunu belirten TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “Masa başında kurulacak ittifaklardan daha önemli olanın, sokakta mücadelede kurulacak olan ittifaklardır” dedi. İktidarın baskılarına karşı “Bugün bize düşen şey bence zaten sokakta yan yana gelen, iktidar saldırılarına karşı birlikte mücadele eden insanların mücadelesini büyütecek bir siyasal hamleye talip olmak” kanısında olan Baş, “Tam karşı kutba yerleşmeden muhalefet yapmanın mümkün olmadığını düşünüyorum. Muhalefetin büyük güçleri tarafından çoğu zaman milli mutabakat atmosferi yaratılıyor. Bu nihayetinde iktidara yarayan, iktidarın koltuğunu sağlamlaştıran bir hamle oluyor. Muhalefeti büyük bir cephe olarak göreceksek, karar verilmesi gereken şey şu: Saray bahçesine mi muhalefet yapacağız, halkın içinden mi bir muhalefet öreceğiz?” diye konuştu.
Tabandan yükselmeliyiz
Türkiye sosyalist hareketinin 2000’li yılların Türkiyesi’nde devrimci bir tarzla yeniden üretme ve kendini toplumsallaştırma konusunda yeterince başarılı olamadığını vurgulayan Baş, “Türkiye’de siyaset alanında kendisine yer bulamayan işçi sınıfını, emekçileri, yoksul halkı siyasette özne kılacak bir yol ve yöntemin arayışında olmamız lazım. Siyaseti Ankara’nın koridorlarının dışına çıkarabilmeliyiz” dedi. Muhalefetin parçalı durumu üzerine soruları da yanıtlayan Baş, HDP’nin “anti-faşist blok” çağrısı üzerine de, yerel seçimlerde tabandan gerçekleşen çıkışın sağlıklı sonuç verdiğini ve bunda ısrarcı olmak gerektiğini belirterek, “İttifak yolda, mücadele kavgada kuruluyor. Bugün emekçilerin, yoksulların, gençlerin, kadınların, Kürtlerin, devrimcilerin, yurtseverlerin, yani halkımızın sorunları konusunda birlikte mücadele edebiliyor muyuz? Birlikte mücadele edebiliyorsak, o zaman ittifakız. Önce bir masaya oturalım, konuşalım, ‘ondan sonra ne yapabileceğiz’ yaklaşımına biz mesafeliyiz. Önce bir mücadelemizi verelim. Cumhuriyet Halk Partisi bu ittifakın bir unsuru mudur, değil midir? Kayyım atamaları sırasında, işçi sınıfına dönük saldırılarda, sınır ötesi operasyonlarda aldığı tavra bakarım. Eğer bu tavırlarda ortaklaşabiliyorsak, ittifak tartışması yapılabilir ama bütün bu başlıklarda ayrı durup sadece sandıkta yan yana gelmenin gerçekçi olmadığı kanaatindeyim” dedi.
HDP düzeni bozdu
“İktidar açısından HDP karşıtlığı, daha açık söylemek gerekirse Kürt karşıtlığı bir konsolidasyon aracı. Hem kendi tabanı açısından hem de genel olarak Türkiye’deki milliyetçi, şoven toplumsallık açısından” diyen Baş, “İktidar karşısında kararlı duruş sergileyen bir HDP var ve HDP’yi yumuşatmak, çözmek, düzen sınırları içerisine çekmek gibi bir arayışı var iktidarın. Türkiye’de siyasal partiler düzeni oturmuş. Sadece kanundan söz etmiyorum. Kanunla belirlenmiş ama oturmuş bir siyasal partiler düzeni var. HDP bunu bozdu. Yüzde 10 barajı denilen şey, esas olarak bizler için vardı. Şimdi anlamsızlaştı. Dolayısıyla bozulan yapının yeniden rehabilitasyonu gündeminde, iktidar tarafından HDP bir hedef olarak görünüyor” diye konuştu.
Farklı bir siyaset yapma tarzı
Baş, kendi partilerinin siyaset yapma tarzıyla ilgili olarak da, “Çok uzun yıllardır olmayan tarzda bir siyaset yapmaya çalışıyoruz. Türkiye’de özellikle emekçiler arasında, ‘Birileri bizim adımıza siyaset yapsın, birileri bizi kurtarsın’ yönünde kuvvetli bir eğilim var. Türkiye İşçi Partisi böyle bir yer değil. Dolayısıyla bu yeni siyaset tarzını, yeni siyaset kültürünün kazandırılması, aynı zamanda örgütleme faaliyetleri, açık söyleyeyim iki yıldır epey zorlanıyoruz. Halk meclisleri, dayanışma ağları noktasında henüz istediğimiz durumda değiliz. Bu bir eksiklikten ziyade, böyle bir alışkanlığın toplumsal düzeyde yer etmemesiyle de ilgili. Israrcıyız. Türkiye’de siyaset başka bir biçimde yapılabilir” diye konuştu.
Ana muhalefet kadınlar
Kadın hareketinin çıkışına da özel vurgu yapan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “Türkiye’de ana muhalefet kadın hareketidir. Herhangi bir siyasal parti tarafından temsil edilmiyor ama toplumun iktidara teslim olmayan, en direngen, geri adım attırma konusunda kararlı olan ve geri adım attırmayı başaran muazzam bir toplumsal hareketi kadın hareketi” dedi.