ÖHD Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Muharrem Şahin, mahkemenin yeni bir soruşturma açılması kararı ile Kemal Kurkut’un davasını ‘çarpıtmaya çalıştığını’ vurguladı
Diyarbakır 2017 Newroz’una katılırken sokak ortasında öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un katil zanlısı polis Y.Ş. hakkında Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde “olası kastla öldürme” suçundan açılan dava beraatla sonuçlandı. Bu karara “kesin ve inandırıcı deliller elde edilmediğini” gerekçe gösteren mahkeme heyeti, kararın kesinleşmesi ardından olay yerinde görevli tüm polisler hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacak.
Gazeteci Abdurrahman Gök’ün çektiği fotoğraflar ve bilirkişi raporlarına rağmen verilen beraat kararı tepkilere neden oldu. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Muharrem Şahin, verilen kararın Türkiye’de hukukun çöküşünü gösterdiğini söyledi.
Mezopotamya Ajansı’na konuşan Şahin, böyle bir dosyada beraat kararı verilmesinin mümkün olmadığını ve dosyasının uzun bir sürece yaydırıldığını belirtti. Bu süreçte hiç kimsenin bir talebi olmaksızın mahkemenin yeni bir bilirkişi raporu tanzim ettiğini vurgulayan Şahin, bilirkişi raporlarının çelişkili hale getirilerek sanığın beraat etmesinin sağlandığını ifade etti.
‘Kendi kurumuna Fransız kalmış bir bakan’
Esas aktör olan mahkemelerin amacının hukuka hizmet etmek olduğunu belirten Şahin, Kemal Kurkut davasında tanıklık ettikleri mahkemenin hukukun amacına değil, aracına dönüştüğünü dile getirdi. Şahin sözlerine şöyle devam etti: “Bir insanın tam tabirle canlı yayında öldürülme anları kare kare olmasına rağmen bunu çeken fotoğraflayan insanların fotoğraf makinelerine, kartlarına el konuluyor ama ne yazık ki Kemal Kurkut’u infaz eden şüpheliler için beraat kararı veriliyor. Ayrıca mahkeme çok iyi bir marifetmiş gibi sanığın beraatına ama bu işi yapanlara da suç duyurusu yaparak, yeni bir soruşturmanın başlatılması kararını vermiştir. Mahkeme burada olayı çarpıtıp, muğlaklaştırmıştır, zamanla bu dosyanın tamamının kaybolmasını sağlamaya yönelik bir karar almıştır. ”
Adalet Bakanlığının “ne olursa olsun, kıyamet de kopsa adalet yerini bulsun” söyleminin aslında bugüne kadar hukukun uygulanmadığının itirafı niteliğinde olduğunu sözlerine ekleyen Şahin, ironik gördüğü bu söylem için, “Kendi ülkesinde, başında bulunduğu kuruma Fransız kalmış bir bakanımız var. Çıkıp sanki başka bir ülkede başka bir şey yaşanıyormuş gibi bir açıklamaları var” dedi.
DİYARBAKIR