TL’deki dalgalanma bayramda da durmadı. Dolar karşısında değer kaybeden TL, Arjantin Pezosu’nun ardından ‘gelişmekte olan ülkeler’ arasında en değersiz para birimi oldu. Öte yandan, Almanya’nın Türkiye’ye mali yardım önerisine ise yeterli destek çıkmadı
Dolar karşısında kaybettiği değerle son zamanlarda tarihi rekorlar kıran Türk Lirası (TL), Arjantin Pezosu’nun ardından “gelişmekte olan ülkeler” arasında para birimi en değersiz ikinci ülke oldu. Yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 37.39 oranında değer kaybeden TL, “gelişmekte olan ülkelerin para birimleri” sıralamasında “en değersiz ikinci para” oldu. Listenin en dibinde ise yüzde 38.42’lik değer kaybıyla Arjantin Pezosu yer aldı. Sıralamanın yapıldığı listeye göre, 29 Aralık 2017 tarihinde 1 dolar serbest piyasada 3.7787 TL’den işlem görüyordu. Önceki gün itibariyle değeri 6.0581 TL’ye ulaşan dolardaki yaklaşık 8 aylık artış oranı yüzde 38’e yaklaştı. Rahip Brunson’ın serbest bırakılmaması üzerine başlatılan ABD yaptırımlarıyla 13 Ağustos’ta 7.2393 TL’ye kadar yükselen doların TL karşısındaki 8 aylık değeri yüzde 47.8’e kadar yükselerek bir rekora imza atmıştı.
Krizin altından çıkamıyorlar
Bayram tatili sonrasında ekonomide önemli adımlar atılması bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayarak, 9 Ağustos tarihinde yaptığı yazılı açıklamada, cari açığın yüzde 4 civarında dengeleneceğini, kamuda bu yıl başlatılan tasarruf programının devam edeceğini ve bütçe açığının yüzde 1.5’larda sınırlandırılacağını duyurmuştu. Albayrak, 2018 yılının geri kalan bölümünde üzerinde çalışılan 35 milyar liralık tasarruf ve gelir arttırıcı önlem ile faiz dışı fazlanın 5 milyar lira olması hedeflendiğini söylemişti. 2019 yılı bütçe tasarısı için duyurularak yapılarak hazırlıklar bütçe hazırlıklarına başlandı. 17 Ağustos tarihine kadar yapılan bütçe tekliflerinin ardından görüşmelerin başlayacağı ve 27 Ağustos’ta ise kurumlara iletileceği belirtiliyor. Hangi bakanlığa ne kadar bütçe verildiği orta vadeli mali planda yer alacağı ve plan da eylül ayının 15’ine kadar yayımlayacağı kaydediliyor.
Arjantin IMF’ye gitmişti
Para biriminin dolar karşısındaki yüksek değer kaybı Arjantin ‘i yeni bir ekonomik krizin eşiğine getirmişti. Pezodaki değer kaybının önüne geçmek için arka arkaya faiz artırımlarına giderek politika faizini yüzde 40’a çıkarmıştı. Bu da doların yükselmesini önlemeye yetmeyince haziranda IMF ile stand-by anlaşması yaparak, 50 milyar dolarlık kredi almak zorunda kalmıştı.
Mali destek önerisi karşılık bulmadı
Alman koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (SDP) lideri Andrea Nahles ortaya attığı Türkiye’ye mali yardım yapması önerisine ilişkin tartışmalara halkta katıldı. Almanya’da Türkiye’ye mali yardım yapması önerisine ilişkin tartışmalar devam ederken destek konusunda şimdiye kadar bir adım atılmadı. Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri Alman meclis Grup Başkanı Volker Kauder, Türkiye’ye mali yardım önerisini reddetti. Alman halkı da Türkiye’ye mali yardım önerisine destek vermedi. Alman kamu televizyonu ARD’nin Infratest Dimap araştırma şirketine yaptırdığı bir ankete katılanların yüzde 72’si Türkiye’ye mali yardımı doğru bulmadıklarını ifade etti.
Görüşme trafiği başlayacak
Öte yandan, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın 5-6 Eylül tarihlerinde Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirmeyi planladığı belirtildi. Alman haber ajansı dpa’nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ın Almanya ziyareti öncesinde iki ülkenin maliye bakanlarının 21 Eylül’de Berlin’de bir araya gelmesi planlanıyor. Erdoğan ise 28-29 Eylül tarihlerinde Berlin’e bir devlet ziyareti gerçekleştirecek. Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından askeri törenle karşılanacak olan Erdoğan’ın Başbakan Angela Merkel ile de bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.
ANKARA