AKP’li vekil Yıldız’ın yakınlarının saldırısıyla 2 kardeşini ve babasını yitiren Ferit Şenyaşar, yarınki duruşma öncesi adalet talebini yineledi ve ‘Babamın katledildiği hastanenin görüntüleri savcının elinde olmasına rağmen iddianameye dönüştürülmüyor’ dedi
Urfa’nın Suruç ilçesinde 2018 yılında AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınlarının Şenyaşar ailesi fertlerine yönelik işyeri ve hastane saldırıları sonucu 4 kişinin yaşamını yitirdiği olaya ilişkin açılan davanın 4’üncü duruşması yarın Malatya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Saldırıda eşi ve 2 oğlunu yitiren anne Emine Şenyaşar, adalet talebini yineleyerek, 2 buçuk yıldır cezaevinde tutuklu bulunan oğlu Fadıl Şenyaşar’ın serbest bırakılmasını istedi.
‘Hastane görüntüleri neden ortaya çıkarılmıyor?’
AKP’li Yıldız’ın yakınları tarafından eşi Hacı Esvet Şenyaşar’ın katledilişine tanıklık ettiğini bir kez daha hatırlatan Emine Şenyaşar, “Ailemden 3 kişiyi öldürdüler, oğlumu tutukladılar. 3 yıla yakındır cezaevinde tek kişilik odada tutuluyor. Ailemden 3 kişiyi öldürenlerden bir buçuk yıl sonra sadece bir kişiyi tutukladılar. Diğerleri dışarıda geziyor. Neden yakalamıyorlar? Bu nasıl adalet? Ağlamaktan gözlerim artık görmüyor. Hastane görüntüleri neden ortaya çıkarılmıyor? Neden saklıyorlar? Hastaneye birlikte gittiğim eşimi gözümün önünde vahşice katlettiler. Çocuklarımın kanı ile hastane duvarları sıvandı. Neden bir gecede hastanenin duvarlarını boyadılar? Hiç mi adalet yok? Oğlumun bırakılmasını istiyorum. Bitsin bu zülüm. Adalet sağlansın. En azından üzerimizdeki zülüm hafiflesin” dedi.
İddianame taraflı
Davayı sahiplenme çağrısında bulunan Ferit Şenyaşar, ilk 2 duruşmada hazırlanan iddianamenin taraflı olduğunu bilmesine rağmen, siyasi baskıdan dolayı mahkemenin bağımsız davranmadığını ifade etti. Mahkeme başkanın “Ben görüntüleri defalarca izledim. Neyin ne olduğunu iyi biliyorum” dediğini belirten Şenyaşar, mahkemenin siyasi baskıdan dolayı tarafsız bir karar vermek yerine duruşmayı ertelediğini, söz konusu baskının kırılması durumunda adaletli bir kararın sağlanabileceğini, tutuklu kardeşinin serbest kalacağını söyledi.
Pandemi bahanesiyle mahkemeye alınmıyorlar
Kendilerini desteklemek için gelen milletvekilleri, STÖ temsilcileri, hak savunucuları ve farklı kesimlerden birçok kişinin pandemi gerekçesiyle salona alınmadığını, bu durumun mahkemenin üzerindeki baskının sonucu olduğunu söyleyen Şenyaşar, “Bu davayı takip eden binlerce insan var. Ama pandemi bahane ediliyor. Bu şekilde bizi yalnızlaştırarak, davanın sonuçlanmasını istiyorlar. Mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi.
‘Savcı iddianameyi hazırlamak istemiyor’
Babasının katledilmesine ilişkin Enver Yıldız’ın tape kayıtlarını hatırlatan Şenyaşar, “Babam hastaneye gidiyor ve orada katlediliyor. Bu tape kayıtlarında mevcut. Babamın katledildiği hastanenin görüntüleri savcının elinde olmasına rağmen iddianameye dönüştürülmüyor. Annem babamın kimler tarafından katledildiğini fotoğraflarla ile teşhis etti. Kimse tutuklanmadı. Olayı 2’ye böldüler. Biz şunu anlıyoruz; savcı iddianameyi hazırlamak istemiyor” diye konuştu.
Ne olmuştu?
Urfa’nın Suruç ilçesinde 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri öncesi 14 Haziran’da AKP’li vekil İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınlarının Şenyaşar ailesine yönelik saldırısı sonucu, Hacı Esvet Şenyaşar, oğulları Adil ve Celal Şenyaşar ile vekilin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız yaşamını yitirmişti. Şenyaşarların işyerinde başlayan ve yaralıların kaldırıldığı Suruç Devlet Hastanesi’nde devam eden saldırılarda, Mehmet Şenyaşar, Ferit Şenyaşar ve Fadıl Şenyaşar ile birlikte toplam 8 kişi de yaralanmıştı.
Saldırı sırasında yaralanan Fadıl Şenyaşar ve kardeşleri, tedavileri devam ederken gözaltına alınmış ve sonrasında Fadıl Şenyaşar tutuklanmıştı. Şenyaşar, halen Elazığ Kapalı Cezaevi’nde tek kişilik odada tutuluyor. Olaydan 15 ay sonra 18 Eylül 2019’da, AKP’li vekilin ağabeyi Enver Yıldız, 50 kişilik koruma ordusuyla geldiği Urfa Adliyesi’nde tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.
Saldırının hastane boyutu
Olaydan 18 ay sonra ise sadece işyerinde yaşananlara ilişkin dava açıldı. İddianamede, Şenyaşar ailesine dönük asıl saldırının yaşandığı hastane boyutunu yer verilmedi. Hastanede katledilen Hacı Esvet Şenyaşar’a ilişkin ise 2 buçuk yıldır henüz bir yargılama yapılmış değil. İddianamede, tutuklu Fadıl Şenyaşar ve yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar’ın da aralarında olduğu 13 kişiye, “öldürme, öldürmeye teşebbüs, yaralama, mala zarar verme, ateşli silah bulundurma” gibi suçlamalar yöneltildi. İddianame, Urfa 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, dava güvenlik gerekçesiyle Malatya’ya nakledildi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı