4 kadın, 4 dil ve 4 hikâye üzerinden yola çıkan Çar û Mar grubu, şiir, müzik ve hikayeleriyle kadınların seslerini duyurmaya çalışıyor
Kürtçede 4 anlamına gelen “Çar” ve Arapçada kadın anlamına gelen “Mara” sözcüklerinin birleşimi olan “Çar û Mar” grubu kadınların seslerini duyurmak için bu projeyi başlattıklarını söyledi. Kadınlar, grupları ve çalışmaları hakkında Mezopotamya Ajansı’ndan Ömer Akın’a konuştu
Çar û Mar grubunun üyelerinden Arap sanatçı Yeliz Güzel, bu projeye 3 kadın olarak şiir, müzik ve hikâye alanında eserler çıkararak başladıklarını söyledi. Biri Kürt, biri Arap ve diğeri de Türk olan 3 kadınla başladıkları projeye genç bir kadının katılmasıyla birlikte; 4 kadın, 4 dil, dört hikaye olarak çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Kendi bilincinde olan ve bağımsızlığını elinde tutan kadınlar olarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddet Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne dikkat çekmek amacıyla böyle bir proje başlattıklarını kaydetti.
Kendi dilimizde sanatımızı ifade ediyoruz
Grup üyelerinden Kürt şair Jana Med İnanç da kendi anadilini daha sonra öğrendiğini söyledi. “Farklı diller bizler için zenginliktir” diyen İnanç, “Ben Kürtçe şarkı söylerken veya şiir okurken etkileniyorlar. Ya da Türkçe okununca da etkileniyoruz. Farklı dilleri kullanarak bütünleştirici birlik oluşturuyoruz. Her birimizin kendi dilinde kendini ifade etmesi daha kolay oluyor. Sanatın da bütünleştirici ruhunu düşünerek 4 dili bir araya getirip güzel bir şey ortaya çıkarmak istedik” diye konuştu.
“Kendini ifade etmek için sanat güzel bir ifadedir” diyen İnanç Farsça, Türkçe, Kürtçe ve Arapça dillerinde eserler seslendirdiklerini söyledi.
Sesimizi sanatla duyuruyoruz
Çar û Mar grubunun üyesi olan Dilek İder de, dil, din, ırk ve mezhep ayırımı yapmadan yaşamaya çalıştıklarının altının çizerek, “Kadınlar bu ülkede ötekileştiriliyor. Bizde sesimizi duyurmak için sanata başvurmayı tercih ettik” dedi.
Grubun en genç üyesi olan Melisa Tura ise bir üniversite öğrencisi. Kadınların kimliklerinden dolayı daha çok ötekileştirildiğini ifade eden Tura, “Kimi kadınlar dillerinden kimileri dış görünüşlerinden dolayı ötekileştiriliyor. Bunların aslında bir araya gelerek kırılabileceğini ve birçok şeyinde başarılabileceğini göstermeye çalışıyoruz” diye konuştu.
“Kadınların bu ülkede artık sesinin duyulması gerekiyor” diyen Tura, “Kadına şiddetin çok fazla arttığı bir dönemdeyiz. Sanatımızla burada olduğumuzu ve her zaman dik duracağımızı dile getirmek istiyoruz” dedi.
MERSİN