Birleşmiş Milletler kıtlıkla karşı karşıya kalan ülkeler için hızla harekete geçilmediği taktirde çok sayıda çocuğun ölümüne şahit olunacağını duyurdu.
Birleşmiş Millet 7 ülke için 100 milyon dolar tahsis ettiğini açıklayarak, kıtlıkla karşı karşıya kalan bu ülekelr için yardım edilmesini istedi. ‘Çok sayıda çocuğun ölümünü TV ekranından görebiliriz’ uyarısında bulunan BM; Covid-10, çatışmalar, iklim krizi ve ekonomik düşüşün Afganistan, Burkina Faso, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Nijerya, Güney Sudan ve Yemen’de sert ve ciddi krizlere neden olduğunu belirtti.
BM İnsani Yardım Şefi Mark Lowcock yaptığı açıklmada bu ülkelerde yaşayan milyonlarca kişinin çok yüksek düzeyde gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.
Lowcock, çatışmaların yaşandığı ve kuraklıkla mücadele eden Etiyopya’ya 20 milyon dolar yardımda bulunacağını söyleyerek, ‘Bu para kesinlikle yeterli değil, fakat yapmaya çalıştığımız dünyaya bir sinyal göndermek. Önüzmüdeki bir yıl boyunca dikkatli olmazsak, kendimize ‘Neden kıtlığı önlemedik?’ diye soracağız’ dedi.
Büyük yardım finansörleri olan ABD, Almanya, Avrupa Komisyonu ve İngiltere’nin adım atacaklarına inandığını söyleyen Lowcock Temmuz ayına kadar 20 milyon dolara ihtiyaç duyduklarını ama ellerinde sadece 3 milyon dolar olduğunu belirtti.
Pandemiyle birlikte 250 milyon insanın gıda yardımına ihtiyaç duyarken, BM yetkilisi durumun hızla kötüleştiğini söyledi.
Merkezi Acil Yardım Fonu’nun öncelikle kadınlar, kız çocukları ve hastalar başta olmak üzere en savunmasız kesimlere yardım dağıtacağını açıklayan BM, yardımların nasıl dağıtılacağımı şöyle açıkladı:
3 milyon 300 bin insanın gıda yardımına ihtiyaç duyduğu Afganistan’a 15 milyon dolar, Burkina Faso’ya 6 milyon dolar, 22 milyon kişinin acil gıda yardımına ihtiyaç duyduğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne 7 milyon dolar, Nijerya’ya 15 milyon dolar, Güney Sudan’a 7 milyon dolarlık yardım yapılacak.
Son 5 yıldır yıkıcı bir savaşın yaşandığı Yemen’e ise 30 milyon dolar yardım aktarılacağı açıklandı.
2020 yılı bitmeden açlık yaşayan insan sayısının iki katına çıkabileceği belirtilirken, ilk kez 4 ülkenin ( Demikratik Kongo Cumhuriyeti, Güney Sudan, Nijerya ve Yemen) eş zamanlı olarak kıtlık yaşadığı açıklandı.
HABER MERKEZİ