DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’e, kendisini tanımayan tanık beyanından yola çıkılarak 9 yıl 6 ay ile 25 yıl arası hapis cezası istendi
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven hakkında birleştirilmiş davalardan oluşan 18 suçlamadan yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. “Örgüt kurma ve yönetmek”, “örgüt üyesi olmak”, “halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtmak”, “kanuna aykırı yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamasıyla birleştirilen iddianamelerden oluşan davada, Cumhuriyet Savcısı ceza istemiyle mütalaa verdi. Güven’in katılmadığı, avukatları Serdar Çelebi, Cemile Turhallı Balsak’ın hazır bulunduğu duruşmada, savcı Güven’in “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak”tan 2 defa ayrı ayrı cezalandırılmasını, 11 suçlamadan ise beraatını istedi.
Tanık tanımıyorum dedi
Mütalaasında, Güven’in DTK eşbaşkanı olarak katıldığı eylemlerde PKK/KCK’nin amaçları doğrultusunda açıklama yaptığını iddia eden Cumhuriyet Savcısı, duruşmada Güven’in tanımadığını beyan eden açık tanık Evindar Oruç’un daha önceki ifadelerini de ceza istemine dayanak yaptı. İddia makamı, “Leyla” diye biri hakkında verdiği ifadesinin“Leyla Güven” olarak emniyet ve savcılık tutanaklarına geçen ve daha sonraki duruşmalarda bahsettiği Leyla’nın Leyla Güven olmadığını beyan eden tanık Evindar Oruç’un emniyet ve savcılık ifadesine mütalaasında yer verdi.
Üst sınırdan ceza istendi
Savcı, Güven’in “örgütün hiyerarşik yapısına dahil olduğu” ve “örgütün üst düzey yöneticilerinden emir ve talimat aldığı”nı iddia ederek “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi. Cezanın en üst sınırdan verilmesini talep eden iddia makamı, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 53’üncü maddesinde belirtilen haklardan da yoksun bırakılmasını istedi.
Mahkeme 21 Aralık’a ertelendi
Cumhuriyet Savcısı, Güven hakkında Diyarbakır, Batman, Siirt, Van, “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla hazırladığı 11 iddianamelerden, Van ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının “suçu ve suçluyu övmek”, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak”, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının “halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma” suçlamasıyla hazırladığı iddianamelerden beraatına karar verilmesini talep etti.
Güven’in avukatlarının, mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamak üzere süre talebini yerinde bulanan mahkeme, bir sonraki duruşmayı 21 Aralık’a erteledi.
DİYARBAKIR