HDP Grup Başkanvekilleri Beştaş ve Oluç, Manisa’nın Soma ve Karaman’ın Ermenek ilçelerinde tazminatları için direnen yüzlerce maden işçisinin mağduriyetlerinin araştırılması talebiyle Meclis’e önerge verdi
Manisa’nın Soma ve Karaman’ın Ermenek ilçelerinde tazminatları için direnen yüzlerce maden işçisinin mağduriyetlerinin giderilmesi, maden işçileri ile ilgili eşitliğin sağlanması ve kıdem, ihbar, ücret alacakları ile ölüm ve iş kazası tazminatlarının ödenmesinin sağlanması amacıyla HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, Meclis’e araştırma önergesi verdi.
Önergenin bir bölümünde şu ifadelere yer verildi:
*8 yıldır ödenmeyen kıdem, ihbar, ücret alacakları ile 14 yıldır ölüm ve iş kazası tazminatlarının ödenmemesi dolayısıyla yıllardır süren mağduriyetlerinin giderilmesi için 748 Uyar Madencilik işçisi Bağımsız Maden İş sendikası birlikte mücadele etme kararı almışlardır.
*12 Ekim 2020 tarihinde Soma’dan Ankara’ya bir yürüyüş gerçekleştirme kararı alan maden işçileri defalarca gözaltına alınmış, yürüyüş yapmaları birçok ilçe merkezinde güvenlik güçleri tarafından engellenmiştir.
*Taşerondan çalışma biçiminde bile geçerli olan müteselsilen sorumluluğun; dünyanın en ağır ve tehlikeli çalışmasının yapıldığı maden işkolunda siyasi iktidarın tercihine göre bazı patronlara (Soma Kömürleri AŞ gibi) uygulanıp bazı patronlara (Uyar Madencilik gibi) uygulanmaması açıkça eşitsizlik yaratmaktadır. Bütün açık, gizli taşeron ilişki biçimleri ortadan kaldırılması, kıdem ve ücretlere devlet garantisinin getirilmesi sözkonusu yürüyüşün esaslı talepleri arasındadır.
*Yürüyüşün talepleri arasında, maaşlarını alamayanların maaşlarının derhal ödenmesi, tüm tazminat mağdurlarının tazminatlarının ödenmesi, BES kesintilerinin ödenmesi, madenlerde gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği koşulları yerine getirilmesi ve işten atılan işçilerin derhal geri alınması vardır.
Aydın ve sanatçılar sahiplendi
*İşçiler 16 Kasım’a kadar talepleri karşılanmazsa yürüyüşlerine devam etme kararı almışlar bu karar, kamuoyu, aydınlar ve sanatçılar tarafından yaygın bir destek bulmuştur. TBMM de işçilerin bu haklı taleplerine kulağını tıkayamaz. Meclis bünyesinde bir araştırma komisyonu kurularak işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi, Anayasa önünde eşitliğin sağlanması elzemdir.
ANKARA