Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen toplam 31 bin 592 metre uzunluğundaki tünelin inşasının tamamlanma aşamasında olduğu açıklandı. Ankara’ya kadar açılan tünel ve döşenen su boru hattı ile Gerede’nin eşsiz doğası yok ediliyor. Bolu dağlarından doğup bir araya gelerek akan suların önü Gerede’de kesiliyor ve Ankara’ya taşınıyor. Köroğlu Dağları’ndan doğan suların oluşturduğu Gerede veya diğer adıyla Ulusu deresinin suları toplanarak Ankara’ya taşınırken, Filyos Irmağı’nı oluşturan en önemli kaynak bu yolla yok ediliyor.
Köroğlu, dağlarında ağlıyor
Bolu’nun yüzde 56’sını 2500 MT yüksekliğe ulaşan dağlar oluştururken yüzde 32’si platolarla kaplı, yüzde 12 gibi bir oran ise ovalardan oluşur. Bolu’da 320 civarında orman kenarı veya orman içi yayla ve yaylaklar mevcuttur. Suları çalınan Gerede yaylaları Köroğlu Dağları’nın doğusunda, 1200 ila 1500 MT yükseklikte yer almaktadır. Köroğlu Dağları, Karadeniz bölgesi ‘tohum transfer zonu’dur. Bolu ve Köroğlu Dağları’nda bölgeye özgü 130 endemik bitki türü yer alırken nadir bulunan 4 çeşit bitki taksonuna da ev sahipliği yapmaktadır.
Sular petrol gibi taşınıyor
İstanbul’da su havzaları imar, sanayi vb. nedenle yok edilirken susuz kalan İstanbul’un su ihtiyacı Istranca Dağları’ndan ve Melen Havzası’ndan boru hatları ile taşınıyor. Ankara da benzer bir durumu uzun yıllardır yaşıyor. Tüm doğal alanlar, ormanlar ve su havzaları inşaat şirketlerinin çıkarları için yok edildi. Kızılırmak Nehri’nden Ankara’ya su boru hattı döşendi. O da yetmedi şimdi Köroğlu Dağları’nı susuz bırakacak bir adım daha atıldı.
BOLU