Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay genç işsizliği ile ilgili soruya verdiği cevapta rakamlarının yüksek çıkmasını Türkiye’de genç nüfusun yoğunluğuna bağlarken iş gücü puanında da artış olduğunu söyledi
TÜİK verilerine göre işsizlik günden güne düşse de DİSKAR ve sokağa yansıyan işsizlik her geçen gün artıyor. Salgın ve ekonomik kriz ile birlikte bu sayı her geçen gün ise katlanıyor. Meclis’te Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki 2021 Yılı Bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin soru yönelttiği Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bazı sorulara yazılı yanıt gönderdi. Oktay, genç işsizliğin diğer ülkelere kıyasla Türkiye’nin artan genç nüfusu ile sosyal yardımlardaki artışa dikkat çekti.
CHP’li Bedri Serter, bütçe görüşmelerinde Oktay’a Türkiye’deki genç işsizlik oranlarını hatırlattı, “Genç işsizliği ile ilgili ne düşünüyorsunuz” diye sordu. Oktay, yazılı gönderdiği yanıtta genç işgücünde ve istihdamındaki artıştan bahsetmeden genç işsizlik oranı üzerinden analiz yapmanın doğru bir yaklaşım olmadığını söyledi. Diğer ülkelere göre Türkiye’nin önemli bir genç nüfus potansiyeline sahip olduğuna dikkat çeken Oktay, “Türkiye, demografik yapısı ile önemli bir genç nüfus potansiyeline sahiptir. OECD verilerine göre, 2007- 2019 döneminde Türkiye’de genç işgücü 7,8 puan artışla 36,5’den 44,3’e ulaşmıştır. Aynı dönemde 27 AB ülkesinde 2,3 (41,6’ den 39,3’e), OECD’de ise 0,8 (48,7’den 47,8’e) puanlık bir işgücüne katılım oranında azalma yaşanmıştır” dedi.
Eurostat’e göre durum başka
Oktay’ın verdiği bu rakamlara karşılık Avrupa İstatistik Ofisi’ne (Eurostat) göre haziran ayında, küresel ekonomi üzerinde derin etkilere neden olan salgın nedeniyle Avrupa Birliği’nde genel işsizlik oranı yüzde 7.2, olurken 25 yaş altı grubunda bu oran yüzde 17’ye kadar çıkmıştı. Türkiye’de ise TÜİK’e göre genel işsizlik oranı yüzde 13.4, 25 yaş altı gençlerde ise yüzde 26.1. AKP’nin iktidara geldiği 2002’den bugüne geçen 18 yılda İŞKUR aracılığıyla 2 milyon 922 bin 98 gencin işe yerleştirdiğini belirten Oktay, 2012’den 2020 Eylül ayına kadar da 1 milyon 445 bin 656 gencin aktif işgücü programından faydalandığını vurguladı.
Ya öğrenci olmayanlar!
Oktay, HDP’li Necdet İpekyüz’ün “Bütçede gençlere yönelik neler bulunmaktadır” sorusuna da şu yanıtı verdi: “İhtiyaç sahibi yüksek öğrenim öğrencilerine burs ve kredi ödemeleri salgın döneminde aralıksız devam etti. 2021 yılında da 1 milyon 600 binden fazla gencimize burs/kredi ödenmesi planlanmaktadır. Yükseköğrenim gençliğinin barınma ihtiyacını karşılayabilmek için yatak kapasitesi 700 bini aşan yurtlarımızda barınma hizmeti verilmeye devam edilecektir. Gençlik ve Spor Bakanlığımız yurtlarında kalan öğrencilere yönelik beslenme yardımlarına devam edilecektir. Gençlerimizde tarih ve kültür bilincinin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen yurt içi ve yurtdışı hareketlilik programlarına devam edilecektir.”
EKONOMİ SERVİS