Diyarbakır 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nde tutukluların okudukları gazeteyi yan koğuştaki arkadaşları ile paylaşmak için havalandırmadan atmaları ‘olumsuz davranış’ denilerek disiplin cezası konusu oldu
Diyarbakır 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nde 30 Temmuz 2018 tarihinde A-5 koğuşunda bulunan tutuklular, ellerinde bulunan gazeteyi diğer koğuştaki tutukluların da okuyabilmesi için havalandırmadan A-4 numaralı yan koğuşa attı ancak gazete koğuşlar arasında bulunan tellere takıldı. MA’nın haberine göre A-4 koğuşundaki tutuklular tellere takılan gazeteyi tellere pet şişe atarak düşürmeye çalışırken, gardiyanlar her iki koğuşa da baskın düzenleyerek, tellere takılan gazeteye el koydu. 30 Temmuz’da yaşanan bu baskında tutulan tutanağa istinaden Cezaevi Disiplin Kurulu Başkanlığı, A-4 koğuşunda bulunan Osman Özüm, Ercan Tunç, Nurullah Çiftçi, Nuri Keleş, Abdurezzak Şimşek, Lokman Akbaba, Necati Çepik, Mehmet Polat, Aydın Altığ, Recep Bal, Yahya Fidan, Şükrü Göktürk, Ramazan Alğan, Nevzat Tedik, Mehmet Aylak ve Veysel Güntin hakkında disiplin soruşturması başlattı. Disiplin Kurulu, 1 Ağustos’ta yazılı savunma için tutuklulara yazı gönderdi, ancak 16 tutuklu, sözlü savunma yapmak için kurula dilekçeyle başvuru yaptı. Bunun üzerine kurul tutuklulardan Güntin ve Altığ’ı sözlü savunma vermeleri için koğuştan alarak Disiplin Kurulu Başkanlığı’na götürüldü. Savunmalarını Kürtçe yapacaklarını söyleyen Güntin ve Altığ’dan, askeri nizamda durarak ifade vermeleri istendi. Bu durumu kabul etmeyen iki tutuklunun ifadesi alınmadan koğuşlarına geri götürüldü.
1 ay ceza
Disiplin Kurulu Başkanlığı, ifadesi alınmayan 16 tutuklu hakkında, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un, “olumsuz davranışa yönelik gruplaşmaya neden olmak veya bu nedene bağlı olarak bir gruba katılmak” fiilini düzenleyen 40. maddenin 2. fıkrasının d bendi uyarınca “Bazı etkinliklere katılmaktan 1 ay süresince alıkoyma” cezası verildi. İki tutuklunun Kürtçe ifade verme talebi ise “ifadelerini anlaşılmayan bir dille verecekleri” şeklinde karar tutanağına geçirilirken, Disiplin Kurulu Başkanlığı’nın karar tutanağında Kürtçe ifadesini kullanmaktan kaçınması dikkat çekti.
DİYARBAKIR