Etiyopya’da güvenlik güçleri ile Tigray Halkının Kurtuluş Cephesi arasında çatışmalar şiddetlendi. BM, insani yardım koridoru amacıyla her iki tarafla da görüşmelerini sürdürüyor
115 milyon nüfusuyla Afrika’nın en kalabalık 2’inci ülkesi olan Etiyopya’da ülkenin kuzeyinde bulunan Tigray bölgesindeki silahlı güçler ve güvenlik güçleri arasında çatışmalar başladı. Yaşanan çatışmalar nedeniyle binlerce kişi komşu Sudan’a kaçmak zorunda kaldı.
Sudan, şu ana kadar 11 bin Etiyopyalı mülteciyi ülkeye alırken, bölgeye yardım ulaştırmaya çalışan gruplar çatışmalar nedeniyle zorlandıklarını açıkladılar.
Birleşmiş Milletler Etiyopya Temsilcisi Ann Encontre, Reuters’a yaptığı açıklamada, sivilleri tahliye için bölgede bir insani yardım koridoru amacıyla BM’nin her iki tarafla da görüşmelerinin sürdüğünü ifade etti.
Etiyopya güvenlik güçleri ve Tigray Halkının Kurtuluş Cephesi (TPLF) arasındaki çatışmalarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti.
Etiyopya başbakanı Abiy Ahmed, TPLF’nin güvenlik güçlerine saldırdığını iddia ederek geçtiğimiz hafta bölgeye askeri operasyon başlatmıştı. Hükümet ayrıca çatışmaların yaşandığı alanda telefon ve internet hatlarını kesti.
Tigray’a giriş ve çıkışlar yasaklanmış durumda. BM’nin girişimleri şu ana kadar sonuçsuz kalırken, temel gıda malzemelerine ulaşamayan on binlerce kişi acil olarak yardım bekliyor.
Etiyopya’nın kuzeyinde çatışmalardan önce yaklaşık 600 bin kişi gıda yardımı alarak yaşamaya çalışıyordu. Yardım kuruluşları yaptıkları açıklamada çatışmaların ortasında kalan kadın, çocuk, yaşlı ve engelliler için büyük endişe duyduklarını açıkladılar.
Afrika’nın en genç lideri olan 44 yaşındaki Başbakan Abiy, bir haftadır devam eden çatışmaların ardından Tigray bölgesinin batı kısmını kontrol altına aldıklarını açıkladı. Hükümet yetkilileri de bölgeye ulaştıklarında birçok üyelerinin cesedini bulduklarını söylerken; internet, telefon ve ulaşımın kesilmesi nedeniyle yaklaşık 5 milyon kişinin yaşadığı alanı kontrol eden TPLF’nin saldırılara ve hükümetin iddialarına cevabı bilinmiyor.
BM’den ve bölgedeki diğer ülkeler olan Sudan ile Eritre’den saldırıların son bulması için ateşkes çağrısı yapıldı. Çatışmaların başka bölgelere yayılmasından endişe ediliyor.
Pandemi ve çekirge istilasıyla baş etmeye çalışan Etiyopya’da son 2 yıldır devam eden etnik çatışmalarda yüzlerce kişi hayatını kaybederken, binlercesi yaşadığı bölgeyi terk etmek zorunda kaldı.
Sudan ve Eritre’ye sınır olan Tigray’da 1998-2000 yılları arasındaki savaşta ve bölgeye yerleştirilen mayınlar nedeniyle on binlerce kişi ölmüştü.
Af Örgütü: Siviller katlediliyor
Uluslararası Af Örgütü, Tigray’daki çatışmalarda çok sayıda sivilin ‘zalimce’ katledildiğini açıkladı. Katliamın 9 Kasım’da bölgedeki Mai-Kadra kasabasında gerçekleştiği belirtilirken, Af Örgütü katledilenlerin işçi olduğunu ve çatışmalara dahil olmadıklarını rapor etti.
DIŞ HABERLER