Erbaa’da siyanürlü altın için kollarını sıvayan sermayeye tepki gösteren yöre halkı, ‘Erbaa yaylalarında altın madeni istemiyoruz. Gelecek nesillere bırakacağımız en büyük miras, Erbaa Yeşil Kalsın’ diyor
Tokat – Erbaa’da yapılmak istenen siyanürlü altın ve sülfürik asitli bakır maden araştırmaları, bölgenin toprağını, suyunu, havasını zehirleyecek ve yaşam alanlarını yok edecek. Tokat Erbaa, Kozlu-Çerkesfındıcak köyleri civarı eski Gümüşlük Mevkii Bakır Madeni’nde Verusa Holding A.Ş. tarafından Kap bildiriminde altın madeni bulunduğu ve bunun ile ilgili olarak sondaj faaliyetlerine başlanıldığı duyuruldu. Ancak yöre halkı geçim kaynağı olan ağaçların yok edilmesine tepki gösteriyor.
Köylünün geçim kaynağı ağaç
Yine Erbaa-Kozlu yöresindeki bakır mineralizasyonunun günümüzden yaklaşık olarak 6 bin yıl öncesinden tarihî dönemlere değin bilindiği ve buradaki sülfürlü bakır yatağının eski Anadolu madencileri tarafından işlendiği belirtiliyor. Gümüşlük eski madenlik mevkiini içeren büyük bir bölüm, genellikle gürgen ve kısmen de kayın ağaçları ile kaplıdır. Sık fundalıkların ve orman gülü (Rhododendron ponticuni) olarak anılan zengin bir ağaç altı florasının varlığına ev sahipliği yapmakta olup yine olası bir maden işletiminde Çerkesfındıcak köyünü sarıp sarmalayarak içine alan ve köyün tek geçim kaynağı olan ormanı da kapsamaktadır. Olası bir altın madeni bölgeyi zehirleyecek. İnsanlar, köylerini terk etmeleri için baskıya maruz kalmaktan endişe ediyor.
Erbaa yeşil kalsın
Tüm zorluklara rağmen bölgede kültürleri ve varlıkları sürdürmeye çalışan Çerkesler, kurucu unsuru oldukları bu memlekette sermaye ve para uğruna yine zorunlu bir göçe ve baskıya maruz kalmak istemediklerini belirterek, sosyal medya üzerinden Erbaa YeşilKalsın kampanyası başlattı. Erbaalılar, ‘Erbaa yaylalarında altın ve bakır madeni istemiyoruz. Gelecek nesillere bırakacağımız en büyük miras, doğa ve çevre olduğu için Erbaa YeşilKalsın’ diyor. Kampanyaya çok sayıda sosyal medya kullanıcısı destek verdi.
EKOLOJİ SERVİSİ