HDP’nin ekonomik ve sosyal krizin yarattığı tahribatların ortaya çıkarılması ve krize çözüm bulunması amacıyla talep ettiği genel görüşme Genel Kurul’da AKP-MHP oylarıyla reddedildi
Halkların Demokratik Partisi (HDP), ekonomik ve sosyal krizin yarattığı tahribatların ortaya çıkarılması, krize çözüm bulunması ve yaşanan çoklu krizin detayları hakkında iktidarın bilgi vermesi amacıyla Meclis Genel Kurulu’nda genel görüşme talep etti.
Genel Kurul’a sunulan önergenin gerekçesinde, ekonomik ve sosyal krizin her geçen gün ağırlaştığına vurgu yapılarak, “AKP-MHP ittifakının neo-liberal ekonomi politikalarını, patronaj, nepotizm ve rant ilişkileriyle hemhal ederek devreye koyduğu uygulamaların, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin siyasal krizi tetikleyen yapısı ile birleşmesi çoklu krizi derinleştirmektedir. Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik ve sosyal krizin nesnel görüngüleri saymakla bitmeyeceği gibi, sadece birkaçını ele almak dahi içinde bulunduğumuz felaket tablosunu net şekilde resmedebilir” denildi.
İşsizlik
İşsizliğin arttığı, istihdamın ise azaldığına değinilen önergede, “Döviz kurlarının dizginlenememesi, ithalata bağımlılığın artması, bütçe tercihlerinin silahlanma endüstrisi ve yatırımları, güvenlikçi politikalar, şiddet ve çatışma eksenli olması ile israf, lüks ve rant ekonomisinin esas alınması gibi birçok fonksiyonel tercih, Türkiye’de yoksulluğun derinleşmesi ve gelir dağılımında adaletsizliği tarihte görülmedik oranlara ulaştırmıştır. Türkiye ekonomisi iktidar yanlısı yüzlerce milyarder üretirken, aynı dönem aralığında 20 milyona yakın insanı açlık ve yoksulluk ortamına sürüklemiştir” diye belirtildi.
Politikaları çözümden çok uzak
AKP-MHP ittifakının ekonomik krize karşı yürüttüğü politikaların çözümden uzak olduğu belirtilen önergede, “Nitekim iktidarın sermayeyi gözeterek devreye koyduğu istihdam politikalarının sonuçları bu durumun en bariz göstergesidir. İşsizlik Fonu talan edilmek suretiyle, son üç yılda 134 milyar TL işveren teşviki verilerek istihdamın arttırılması amaçlanmıştır. Söz konusu tutar alınan vergilerden oluşturularak halkın sırtına yüklenmiştir. Oysa ki sadece son bir yılda pandeminin de etkisi ile 1,5 milyon istihdam kaybı yaşanmıştır. İstihdam yaratmak amaçlı teşvikler tam tersi yönde sonuç doğurmuş ve hatta işverenler aldıkları bu teşvikle hem istihdam yaratmamış, hem de mevcut işçilerini ‘sıfır maliyet’ ile istihdam etmiştir. ‘Hayali istihdam’, işsize umut olmamış, sermayeye ‘sıfır maliyet’ getirmiştir” ifadelerine yer verildi.
Genel Kurul’da oylamaya sunulan genel görüşme AKP-MHP oylarıyla reddedildi.
HABER MERKEZİ