19 gün sürecek eylemlerde 17 eyaletten tutuklular oturma eylemi, açlık grevi, iş durdurma gibi bir dizi eylem düzenleyecek
Kara Panterler üyesi George Jackson’ın cezaevinde öldürülüşü ve Attica Cezaevi İsyanı’nın 47. yıldönümünde ABD’deki tutuklular hakları ve “modern köleliğe son verilmesi” için 21 Ağustos’ta eylemde. Karınca’dan Lokman Sazan’ın haberine göre, ABD’deki tutuklular daha iyi yaşam koşulları, kaynaklara daha fazla erişim hakkı ve “modern köleliğe son verilmesi” için başlayan eylemler Attica Cezaevi İsyanı’nın 47. yıldönümü olan 9 Eylül’e kadar devam edecek. Güney Carolina’da cezaevindeki tutuklu hakları için bir grup tarafından kurulan Jailhouse Lawyers Speak (JLS) adlı organizasyonun yaptığı açıklamada, 17 eyalette başlayacak eylemlere 150’ye yakın sivil toplum örgütlerinin desteğiyle grev boyunca miting yapılması planlandığını duyurdu.
10 maddelik bildiri
JLS sözcüsü Amin Sawari, eylemi başlatan tutukluların somut taleplerin de yer aldığı 10 maddelik bildiriyi kamuoyuyla paylaştı. “Cezaevi koşullarının iyileştirilmesi, 1996’de Clinton tarafından imzalanan Ceza İnfaz Reform Yasası’nın iptali, tutukluların oy kullanma haklarının geri verilmesi, kapatılma sonucu ölümlere son bulması” bunlardan bazılarıydı. ABD’de tutukluların saatte 10 cente çalıştığı cezaevlerinde eşit ücretlerin verilmesini istedi.
Beyaz cezaevinde bir siyah
Aktivist, yazar, marksist, Kara Panter üyesi, cezaevinde kurulan Siyah Gerilla Ailesi’nin kurucusu olan George Jackson, 23 Eylül 1941 yılında Chicago, Illinois’de doğar. Yaptığı soygunlardan dolayı 1961 yılında San Quentin Cezaevi’ne giren Jackson, burada devrimci gruplarla birlikte sayısız eyleme öncülük eder. 1966’da örgütlediği W.L. Nolan’la birlikte Siyah Gerilla Ailesi’ni kuran Jackson, 21 Ağustos 1971’de cezaevinden firar ettiği sırada gardiyanlar tarafından öldürülür. Bob Dylan, ‘George Jackson’ adlı şiiri yazar ve besteler. Aynı zamanda yönetmen Samm Styles’ın 2007’de çektiği “Black August” filmi de George Jackson’un son 14 ayını anlatır.
Attica Cezaevi İsyanı
1971 yazında kendilerine “Attica Özgürlük Grubu” adını veren bir grup tutuklu, cezaevindeki insanlık dışı uygulamalarını sonlandırmasını, yaşam koşullarının iyileştirilmesini talepte bulunur. Cezaevi yönetimi, talebe destek verenlere iki ay çeşitli cezalar verir. 8 Eylül’de bir tutuklunun gardiyanlarca öldürülmesi, gerginliği tırmandırır. 13 Eylül günü ise hapishane bahçesinde, New York Valisi’nin gözleri önünde gardiyanlar tutuklulara saldırır. Olayda 29’u tutuklu 39 kişi hayatını kaybeder.
NEW YORK