HDP, İzmir depremi nedeniyle yurttaşların hak arama ve hukuki başvuru süreçlerinin olumsuz etkilerinin önlenmesi amacıyla, çeşitli yasalarla belirlenen sürelerin durdurulması için kanun teklifi verdi
Halkların Demokratik Partisi (HDP), 114 kişinin yaşamını yitirdiği İzmir depremi nedeniyle yurttaşların hak arama ve hukuki başvuru süreçlerinin olumsuz etkilerinin önlenmesi amacıyla kanun teklifi verdi.
Meclis Başkanlığı’na sunulan “Hukuk Muhakemeleri Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” adlı kanun teklifinde, depremin ağırlıklı olarak İzmir Adliyesi civarını etkilediği ve bu nedenle yurttaşlar açısından hak arama ve hukuki başvuru süreçlerine olumsuz etkileri olduğuna yer verildi. Kanun teklifinde, olumsuz etkinin önlenmesi ve yurttaşların haklarını yitirmemesi için çeşitli yasalarla belirlenmiş olan sürelerin durdurulması istendi.
‘Yurttaşlar hak arama haklarını yitirmemeli’
Teklifin gerekçesinde, 114 kişinin yaşamını yitirdiği depremde İzmir Adliyesinin Bayraklı’da yer alması nedeniyle avukatlık ofislerinin de Bayraklı’da toplandığı ve deprem kaynaklı hasarların avukatları da olumsuz etkilediği belirtildi. Gerekçede, şu ifadelere yer verildi: Pek çok avukat bürosunun aşırı hasarlı olması işlerini devam ettirmekle mükellef olan avukatların bürolarına girişlerinin en büyük engelidir. Halihazırda İzmir Adliyesinin de depremden ötürü hasar görmüş olması, işlerin adliye üzerinden işletilmesi açısından da büyük bir risk teşkil etmektedir. Öte yandan ne yazık ki deprem esnasında bürolarında olan avukatlardan bazıları yaşamını yitirmiştir. İzmir’de artçı sarsıntıların devam ediyor olması ise hasar ve can kaybı riskini sürekli kılmakta ve avukatların mesleki faaliyetlerinin önünde engel teşkil etmektedir. Bilindiği üzere yakın zaman evvel ilan edilen pandemi nedeniyle hukukta sürelerin 1 ay müddetle durdurulmasına dair bir kararname yayınlanarak hastalık riski mücbir sebep kapsamında değerlendirilmiştir. Aynı mücbir sebep ve can kaybı riski şu an için deprem nedeniyle İzmir ili için geçerlidir. Bu bahisle, yurttaşların hak arama haklarının yitirilmemesi, olası hak kayıplarının engellenmesi için sürelerin durmasına yönelik yasal bir düzenleme yapılması elzemdir.
ANKARA