Salgın ile birlikte kültür ve sanat faaliyetleri büyük yıkım yaşadı. Hükümet şimdiye dek hiçbir katkıda bulunmazken, bütçe görüşmelerinde de kültüre reva görülen bütçe 1milyar 691milyon oldu
Koronavirüs salgınıyla birlikte kültür ve sanat faaliyetleri büyük yıkım yaşadı. Özel tiyatrolar bir bir kapandı, kapanmayanlar yaşadıkları ekonomik sıkıntı sebebiyle kampanya başlattı. Müzisyenler ve müzik eğitmenleri başka iş kollarına yönelerek günlük yevmiye ile yaşamını idame etmeye çalıştı. En ağır bilançoyu ise Müzik Sen açıklayarak, mart ayından itibaren 100’e yakın müzisyenin geçinemediği için yaşamına son verdiğini raporladı. Durumun vahameti her geçen gün artarken, hükümetin kültür ve sanat faaliyetlerine hiçbir katkıda bulunmaması eleştirildi. Ancak şimdiye dek hiçbir adım atılmadı. Gözler, 2021 yılı bütçe görüşmelerine çevrilirken oradan da parlak bir sonuç elde edilmedi. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı kurum ve kuruluşların 2021 yılı bütçelerinin görüşmeleri yapıldı. Yapılan görüşmelerde kültüre reva görülen bütçe 1 milyar 691 milyon olarak belirlendi.
Köprünün bütçesi daha çok
Görüşmeler sırasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ayrılan bütçe CHP ve HDP’li vekillerce eleştirildi. Komisyonda konuşan CHP’li Sera Kadıgil, “Ülkenin sanat ve turizm alanında yapacağı yatırımlar için Kültür Bakanlığı’na reva görülen bütçe 1 milyar 691 milyon lira. Öbür tarafta Osmangazi Köprüsü’nden geçemeyen arabalara 2020 yılının ilk altı ayında 1 milyar 750 TL ödemiş bulunuyoruz. Yani Osmangazi Köprüsü’nden geçmeyen arabalar için bir yandaş müteahhite peşkeş çektiğimiz vergilerimizin toplamı ne yazık ki Kültür Bakanlığı’na reva gördüğümüz yıllık yatırım bütçesinden daha fazla” dedi. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise RTÜK’ün bütçesinin görüşüldüğü bir dönemde RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in yer almadığını, kendisinin toplantıya katılmamasının geçerli bir nedeni varsa bu kurumun bütçesinin ertelenerek daha sonra görüşülmesini istedi.
KÜLTÜR SERVİSİ