IŞİD’in 2014 yılında Şengal’e saldırısında, Koço köyünde esir tutulduktan bir süre sonra kaçıp kurtulan Ezidi aktivist Nadia Murad için ‘seks kölesi’ tabirini kullanan The Times gazetesine sosyal medyadan tepki yağdı
IŞİD’in Şengal’e saldırdığı 2014 yılında Koço köyünde esir tutulduktan sonra kaçıp kurtulan Ezidi aktivist Nadia Murad, Twitter hesabından Abid Shamdeen ile nişanlandığını duyurdu. İngiliz The Times gazetesi Murad’ın nişanlanmasını, “Kurtulan Ezidi seks kölesi Murad nişanlandı” başlığıyla duyurdu. Haberin yayınlanmasının ardından sosyal medya kullanıcıları haberde kullanılan tabire büyük tepki gösterdi. Sosyal medya kullanıcıları, haberde kullanılan “seks kölesi” kelimesinin cinsiyetçi olduğunu belirterek, attıkları tweet’lerle gazeteyi protesto etti. Sosyal medyada tepki gösteren bazı kullanıcılar ve tweet’leri şu şekilde: @amberinzaman What a crass headline Shame on you @thetimes (ne kadar dangalak bir başlık ayıp size), @cahitmervan1 racist and sexist headline @thetimes (ırkçı ve cinsiyetçi bir başlık), @demir_hatice21 Bu başlıkla haber yapan “gazetecinin” kafası IŞİD kafasıyla aynı! Kötüsünüz!, @nazimdastan Bu gazete İngilizlerin Times’i. Ezidîlere IŞİD’i saldırt. Binlercesinin katladilmesine, bir o kadarının esir düşürmesine neden ol. Sonra kurtarıcı olarak gel, BM ‘iyi niyet’ elçisi seç. Evlendiğinde ise, ‘Sex kölesi’ de. Bu sistemli bir saldırı, bir Holokost! Öte yandan bütün bu tepkilere rağmen Cuhuriyet gazetesinin de konuyla ilgili aynı başlığı kullanması dikkat çekti. “IŞİD’in seks kölesi yaptığı kadından iyi haber” diyerek cinsiyetçi haber kervanına katılan Cumhuriyet gazetesi, zaman zaman kadın haberlerinde kullandığı haber diliyle ana akım medyayı aratmıyor.
Nadia Murad kimdir?
Nadia Murad, IŞİD’in Şengal’a saldırdığı 3 Ağustos 2014 tarihinde, Sincar yakınlarındaki Koço köyünden kaçırıldı. Bir yıl boyunca cinsel saldırı ve işkenceye maruz bırakılan Murad, bir süre sonra kaçmayı başardı. Özgürlüğüne kavuştuktan sonra Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen Murad, Lübnanlı avukat Amal Clooney ile Birleşmiş Milletler’de (BM) yaşadıklarını anlattı. Murad, yaşadıklarına dair bir de kitap yazdı ve BM İyi Niyet Elçisi oldu.
Şengal’de ne olmuştu?
Şengal’in çevresindeki stratejik yerleri alan IŞİD, 2 Ağustos gecesi kentin güney hattı olarak bilinen Siba, Şex Hidir, Tel Ezer, Girzer ve Koço köylerine eşi görülmemiş bir saldırı başlattı. Bu saldırıyla birlikte 73. ferman başlamış oldu. 3 Ağustos sabahı Şengal’e ulaşan IŞİD, on binlerce Ezidi kadın, çocuk ve yaşlıyı katletti. Ezidilerin bir kısmı Şengal Dağı’na sığındı. IŞİD’in eline geçen Ezidiler ise Musul, Telafer, Rakka, Minbic, Girê Spî ve Dêra Zor gibi kentlerde kurulan köle pazarlarında satıldı. Kimi kadınlar IŞİD’liler tarafından alıkonuldu. Kimileri ise, IŞİD’in zorla Müslümanlaştırma çabalarına karşı çıktıkları için öldürüldü.
HABER MERKEZİ