Cumartesi Anneleri mücadelesinin başlamasına neden olan kayıplardan biriydi Hasan Ocak. Ocak, 21 Mart 1995 tarihinde gözaltına alındı. Ocak Ailesi oğullarını bulmak için 58 gün boyunca çalmadık kapı bırakmadı. Devletin Ocak’ın akıbeti ile ilgili de değişmeyen yanıtı “bizde yok” oldu. Galatasaray’da oturan ilk ailelerden biri Ocak ailesi oldu. Kayıplar mücadelesinin sembol isimlerinden biri olan Maside Ocak, abisi Ocak’ın işkence edilmiş fotoğrafını gördüklerini hatırlatarak, “Bizim hayatımızı belirleyen iki tane fotoğraf var. Biri her hafta Galatasaray Meydanı’nda taşıdığımız Hasan’ın gülen yüzü. Diğeri de paramparça edilmiş bedeninin fotoğrafı” diye konuştu.
Birçok kayıp yakınına göre daha “şanslı” olduklarını ifade eden Ocak, yakınlarının cenazelerine ulaşamayan kayıp yakınlarının sürekli bir bekleyiş içinde olduklarını söyledi. Bir mezarlarının olduğunu fakat yaslarının tamamlanması için adaletinin sağlanması gerektiğinin altını çizen Ocak, “Devletin devamlılığının esas olması gibi devlet de insanlığa karşı işlenen suçları da cezasız bırakmada bir devamlılık sağlıyor. Biz bu cezasızlık son bulduğunda biraz olsun rahatlayacağız” dedi.
“Galatasaray Meydanı’nda 23 yıl boyunca çok şey yaşadık, çok şey öğrendik. Burası okuldu bizim için” diyen Ocak, şöyle devam etti: “Çok büyük bir karanlığın içerisinde bir umut ışığı yaktık. O umuda tutulduk. Bu devletin gözaltında kaybetme politikasının önünde durduk. Daha fazla insanın nefes almasını sağladık. Gözaltından, işkenceden çıkan insanlar Galatasaray’a gelerek ‘Beni gözaltında kaybedeceklerdi. Senin annen de gider Cumartesi Anneleri’ne katılır’ deyip beni gözaltında kaybetmekten vazgeçtiler diyen insanlar oldu. Galatasaray’a gelip bize anlatılanları hatırladıkça çok doğru bir iş yapıyoruz diye tekrarladık.”
‘Bu bir onur meselesi’
Karakoç ailesi de Galatasaray Meydanı’nda ilk oturan ailelerden biriydi. “O dönemde ne ile karşılaşacağımız bilmiyorduk” diyen Rıdvan Karakoç’un kardeşi Hasan Karakoç, “Gördük ki bizler tek değiliz. İHD’ye başvurulmuş yüzlerce kayıp var. Diğer kayıp yakınlarıyla birlikte mücadeleyi yürütme kararı aldık. Çiçeklerimizi bile gözaltına aldılar. Bizler her şeyi göze almıştık. Bu mücadeleyi sürdürecektik” diye anlattı. Cenazelerini bulmuş olmalarının kendileri için bir “şans” olduğunu dile getiren Karakoç, “Bu bizim için haysiyet meselesi, onur meselesidir. İnsanlığa karşı bir borçtur” diye konuştu. Karakoç devletin kayıplar konusunda hiçbir şey yapmadığını söyledi.
Kaybedilen insanların akıbetinin ortaya çıkması ve katillerin yargılanması için 23 yıl daha geçse yine haykıracaklarını dile getiren Karakoç, “Onlar ısrarla görmezden duymazdan gelsin. Biz de ısrarla mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. İnsan haklarının herkese lazım olduğunu belirten Karakoç, bunun bir insanlık sorunu olduğunu ve herkesin kayıplar mücadelesine destek vermesini istedi.
İSTANBUL