İzmir’deki depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 26’ya yükseldi. Enkaz altında kalanlar için arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor
Merkez üssü İzmir’in Seferihisar ilçesi olan saat 14.51’de meydana gelen deprem felaketinde yıkılan binalarda enkaz altına kalanları kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kent merkezi ve çevre ilçelerden yoğun hissedilen depremin şiddetine dair ise farklı açıklamalar geliyor. Kandilli Rasathanesi’ne göre, depremin şiddeti 6.9 büyüklüğünde olurken, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) büyüklüğü 6.6. olarak açıkladı. Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi’ne (USGS) göre ise depremin şiddeti 7.0 oldu.
AFAD tarafından yapılan son açıklamada yaşamını yitirenlerin sayısının 26’ya yükseldiği kaydedildi. Sağlık Afet Koordinasyon Merkezi’nden (SAKOM) alınan bilgilere göre, yurttaşlardan boğulma, diğerleri enkaz altında kalarak yaşamını yitirdi.
Yaşanan deprem felaketinde İzmir’de 743, Manisa’da 5, Balıkesir’de 2 ve Aydın’da 54 olmak üzere toplam 804 kişi de yaralandı. İzmir’de yıkılan 17 binadan 8’inde arama kurtarma çalışmaların tamamlandığı, kalan diğer 9 binadaki çalışmaların ise devam ettiği kaydedildi.
Depremde bir marketin bulunduğu alt iki katı çöken Yılmaz Erbek Apartmanı’nda çalışma yürüten arama kurtarma ekipleri, 35 yaşlarında olduğu belirtilen Gülçin Aykut Soydan isimli yurttaşa ulaştı. Yaralı olarak sedyeye alınan Soydan, Ege Üniversitesi Hastanesine kaldırıldı.
Artçılar devam ediyor
Öte yandan Afyon, Bursa, Sakarya Kütahya, Eskişehir, Çanakkale, Muğla ve Balıkesir, Manisa, Konya, Denizli ve Uşak İl AFAD Müdürlükleri bölgeye sevk edildi.
AFAD: Saat 12.40 itibariyle, 37’sinin büyüklüğü 4’ün üzerinde olmak üzere, toplam 521 artçı sarsıntı yaşandığı kaydedildi
İzmir geceyi sokakta geçirdi
Depremi başta Seferihisar ve Bayraklı olmak üzere kent merkezi ve çevre ilçelerde yoğun olarak hissedildi. Bayraklı’da çok sayıda bina yıkılırken, yüzlerce binada da hasar oluştuğu belirtildi. Manavkuyu semtinin Mansuroğlu Mahallesi’ndeki Mustafa Kemal Caddesi üzerinde bulanan 8 katlı bir binanın yıkılması sonucu 10 kişinin yaralandığı, bir kişinin ise yaşamını yitirdiği belirtildi. Yıkımın olduğu binada arama kurtarma çalışmaları devam ederken yurttaşlar da geceyi sokakta geçirdi.
Bazı kişiler parklarda brandalardan çadır yaparak, yatak ve battaniye getirdi. Kimi yurttaşlar ateş yakarak ısınırken bazıları arabalarda uyumak zorunda kaldı.
Gece boyunca enkaz altında kalan yurttaşları arama kurtarma çalışmaları ise devam etti.
Çadır sıkıntısı
Yıkılan binanın yanında oturan yurttaşlardan Birgül Esen, depreme iş yerinde yakalandığını söyledi. Deprem olduğunda bütün aile bireylerinin farklı yerlerde olduğunu dile getiren Esen, “Çadır sıkıntısı yaşıyoruz. Bulunduğumuz bölgeye 12 adet çadır getirdiler. Kimisi aldı kimisi almadı. Takviye çadır gelecek dendi ama hala gelmedi bizde onları bekliyoruz. Elektrikler kesik hiçbir şekilde evlerimize giremiyoruz. Parkta daha güvende olduğumuzu düşünüyorum” diye belirtti.
Herkes kendi derdine düştü
Deprem anında evde olduğunu ve çok şiddetli bir sarsıntı geçirdiklerini anlatan Elif Ökten (19), “Evde dört kişiyiz, ben ve ablalarım var. İlk dışarı çıktığımızda iki binanın yıkılmış olduğunu gördük. Bekledik sonra kimsenin eve girilmeyeceği söylendi. Bizde saat 15’ten beri bu parkta bekliyoruz. Şuan gıda sıkıntımız yok. Fakat şimdilik çadır sorunu var ve yeterli sayıda çadır yok. Havada çok soğuk ve yağmur yağabilir” ifadelerini kullandı.
İnsanlar eve girmekte korkuyor
Yıkılan binanın yanındaki bir lokantada çalışan Şervan Ebdi de, depremden sonra ailesini aramak için dışarı çıktığında evinin yanında bulunan binanın yıkıldığını söyledi. Ebdi, “Gece insanlar eve gitmekte korkuyor bu yüzden herkese parkta kalıyor. Kimsenin depremle ilgili hazırlığı pek yok. Çadır sıkıntısı var. Şuan herkes kendi derdinde şaşırmış durumda.”
Elektrik yok
Yıkılan binanın karşısında esnaf olarak çalışan Hani Ebdi (24), “Şimdi herkse dışarıda ve korkuyor. Birçok yerde elektrik yok yani herkes beklemede” dedi.
Maden işçileri çalışıyor
Öte yandan Soma’dan gelen maden işçileri, gece boyunca arama kurtarma ekipleri ile çalışmalarına devam etti. Yine Bayraklı ilçesinde elektrik ve su kesintileri de devam ediyor.
Eğitime ara verildi
Milli Eğitim Bakanı Ziya Zelçuk İzmir genelinde eğitime 1 hafta ara verdiklerini duyurdu.
8 binada çalışma sürüyor
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir’deki depreme ilişkin son bilgileri verdi. Depremin ardından toplam 484 artçı sarsıntı gerçekleştiğini belirten Kurum, “Bakanlığımız bütün binalara girmek suretiyle hasar tespit çalışmalarını yapacaklar. Vatandaşlarımızdan ricamız hasar tespit çalışmalarının yapılmasının ardından evlere girmeleri, bu konu önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.
Kurum’un açıklamalarından satırbaşları şöyle:
484 artçı sarsıntı meydana geldi
Sahada fiilen yaklaşık 5 bin arama kurtarma personeli çalışma yürütüyor.
17 binamızda yıkım gerçekleşmişti, arama kurtarma faaliyetleri şu an 8’inde devam ediyor.
Depremin olduğu andan itibaren şu ana kadar 100 vatandaşımızı kurtardık.
Binasına giremeyecek, eşyasını alamayacak vatandaşlarımıza eşya yardımı yapılacak. Ağır hasarlı binalara ilişkin de taşınma ve kira yardımı yapılacak.
Vatandaşlardan ricamız, hasar tespit ekiplerinin çalışmalarını tamamlamasından sonra binalara girmeleri. Yıkılma riski olan binalar var.
HABER MERKEZİ