Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, CPT’nin raporu dikkate alınarak PKK Lideri Öcalan’ın avukatları ve ailesinin tutulduğu İmralı Cezaevi’ne gidişine izin verilmesi konusunda Türkiye’ye çağrı yaptı
Almanya’da Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut’un, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın tutulduğu İmralı Cezaevi’ndeki tecrit koşullarına dair Angela Merkel’in başbakanlığındaki Federal Hükümetin yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesine yanıt, ülkenin Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth’tan geldi.
‘Tecrit İmralı’da kalıcı hale geldi’
Sol Parti Milletvekili Akbulut, soru önergesinde İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) “Tecrit İmralı’da kalıcı hale geldi ve 2016 yılındaki uyarısına rağmen hala değişlik yok” tespiti üzerinden Merkel Hükümeti’nin İmralı Cezaevi’ne dair ne düşündüğü sormuştu.
Özellikle İmralı’da engellenen avukat ve aile ziyaretleri üzerinde durduğu önergesinde Akbulut, “Türk hükümet temsilcileriyle yaptığınız görüşmelerde İmralı cezaevinin koşulları da gündeme geliyor mu?” sorusunu yöneltmişti.
Hükümet adına Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth’un verdiği yanıt, Federal Meclis’in internet sitesinde yayımlandı.
CPT’nin raporu hatırlatıldı
Roth, verdiği yanıtta Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyesi olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS)’nin yükümlüklerini yerini getirmesini istedi.
Özellikle de AİHS’de garanti altına alınan tutuklu ve hükümlülerle ilgili hakların çiğnenmesi gerektiğine dikkat çeken Alman bakan, “Hem Avrupa Birliği hem de Federal Alman Hükümeti Türkiye ile yaptığı görüşmelerde açık ve kesin bir şekilde bu konudaki beklentilerini dile getiriyor” dedi.
CPT’nin İmralı’da engellenen aile ve avukat görüşmeleri ile tutukluların tecridine ilişkin 5 Ağustos 2020’de açıkladığı rapora işaret eden Roth, raporda talep edilen şartların yerine getirilmesini istedi. Alman bakan bu konuda Ankara’ya şu çağrıda bulundu: Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin dile getirdiği her türlü işkence ve insanlık dışı uygulamaların son verilmesi, aileler ile avukat görüşmelerinin sağlanması için Federal Hükümet Türk hükümetine çağrıda bulunuyor.
‘Türkiye’ye baskı artmalı’
Alman bakan, ayrıca İmralı’daki tecridin bir parçası olan tutukluların birbirinden izole edilerek görüşmelerinin engellenmesi konusunda da Türk hükümetine çağrıda bulundu.
Soru önerisinin sahibi Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, Merkel hükümetinin bu çağrısının olumlu olduğunu ifade etti. Akbulut, “Bu çağrının ardından Almanya, Türkiye’nin CPT’nin dile getirdiği işkence ve tecritte iyileşmenin olup olmadığının takipçisi olmalı” diye konuştu.
Türkiye’nin üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nin bütün şart ve yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini talep eden Akbulut, “Ancak cezaevlerindeki işkence ve tecrit gibi insanlık dışı uygulamalar Türkiye’nin üyelik şartlarına aykırı davrandığını gösteriyor. Bu konuda başta Almanya ve Avrupa ülkeleri olmak üzere uluslararası alanda Türkiye’ye baskı artmalı. Hem Federal Meclis’te hem de Avrupa Parlamentosu’nda grubu olan Sol Parti Türkiye’deki cezaevlerinde iyileşmelerin olması için girişimlerimizi sürdüreceğiz” dedi.
İnsanlık dışı uygulamalar
CPT, 5 Ağustos 2020’de açıkladığı raporla Abdullah Öcalan’ın tutulduğu İmralı adasındaki cezaevinde ağırlaştırılmış tecridin sürdüğünü bir kez daha kamuoyuna açıklamıştı. Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkedeki cezaevi koşulları ve insanlık dışı uygulamaların olup olmadığını inceleyen CPT, söz konusu raporunu 2019 yılında İmralı’ya yaptığı ziyaretin ardından hazırlamıştı.
İmralı’da bulunan tutsaklara uygulanan cezaevi sisteminde, 2016’daki benzer bir ziyaretten bu yana herhangi bir “iyileşme” olmadığı belirtilen raporda, Öcalan ve diğer üç tutsağın hala haftada ancak 6 saat bir araya gelebilmelerine izin verildiğine dikkat çekilmişti.
Tutuklular tecride tabi tutuluyor
Bunun yanı sıra iki kişi olarak bir araya gelme süresinin, haftada 3 saat olduğu, buna karşın günlük açık hava egzersizleri sırasında bir araya gelmenin yasak olarak kalmaya devam ettiğini vurgulayan CPT, bu raporunda “Sonuç olarak tüm tutuklular, çoğu zaman tecride tabi tutuluyorlar” tespitinde bulunmuştu.
Son yıllarda Abdullah Öcalan ile aile ziyaretlerinin neredeyse hiç mümkün olmadığını, avukatların görüşme taleplerinin de 2019’dan beri reddedildiğini hatırlatan CPT, İmralı’daki tutsaklara uygulanan tutukluluk rejiminin tamamen gözden geçirilmesini istemişti.
HABER MERKEZİ