TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. Yerlikaya, sonbaharla birlikte grip ile Covid-19 etkinliğinin ciddi bir risk oluşturacağını belirterek, ağır sorunlarının önüne geçmek için en az 10 milyon doza ihtiyaç olduğunu söyledi
Sağlık Bakanlığı havaların soğumaya başlaması ile birlikte mevsimsel gribe yakalanacakların sayısında yaşanacak artışın koronavirüsle mücadeleyi olumsuz etkileme tehlikesi bulunması dolayısıyla geçtiğimiz günlerde 1 milyon 500 bin doz grip aşısı ithal etti. Fakat Bakanlığın hem grip hem de koronavirüse yakalanması durumunda hayati tehlike yaşayabileceği belirlenen ve ‘riskli grup’ olarak tarif ettiği kriterlere uyan kişileri baz alarak getirttiği 1 milyon 500 bin dozluk aşının ihtiyaç duyulan miktarın çok altında olduğu görüşü hakim.
Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, grip aşısında sipariş edilen dozun ihtiyacı karşılayıp karşılamayacağı, virüsün yayılmasını önlemek için alınan tedbirleri ve salgının seyri hakkında Mezopotamya Ajans’ına (MA) Fethi Balaman‘a konuştu.
‘Gerçekler toplumdan gizleniyor’
Sağlık Bakanlığı’nın vaka artışı yaşandığı yönündeki açıklamaları işaret eden Yerlikaya, açıklanan verilerin üzerinde bir durumla karşı karşıya olunduğunu ifade etti.
Pandemi sürecinin başından bu yana hükümete “şeffaflık” çağrısında bulunduklarını söyleyen Yerlikaya, “Sağlık Bakanlığı gerçekleri hem bizlerden hem de toplumdan gizliyor. Bir vaka, hasta tartışması vardı. Sonuçta PCR testi pozitif olan herkesin bu hesaplamalara katılması gerekirken, bunların katılmadığı, sadece hastanelerde tedavi altına alınanların, testi pozitif ve durumu daha ağır olan kişilerin hesaplamalara katıldığı yönünde bilgiler var. Şuan durum nedir açıkçası biz de bunu ne yazık ki bilmiyoruz” dedi.
Grip ve Covid-19 birlikteliği
Sonbahar mevsiminin son ayına girildiğine dikkat çeken Yerlikaya, “Artık havaların soğumasıyla birlikte Türkiye genelinde bütün kapalı ortamlarda insanların daha çok bir araya geleceğini öngörüyoruz. Bu bir araya gelişlerle birlikte vaka sayılarında ciddi bir artışın ortaya çıkacağını öngörüyoruz. Grip mevsimi geliyor, grip ile Kovid-19 etkinliği olan Sars-Cov-2 birlikteliğinde çok ciddi bir etki yaratacağını, ikisinin aynı hastada buluşması durumunda şiddetli bir enfeksiyon tablosunun ortaya çıkabileceğini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.
Grip ve Kovid-19’un bir araya gelmesiyle daha yıkıcı bir takım sonuçlar ile karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulunan Yerlikaya, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) grip aşısı yapılması yönündeki önerisini hatırlattı.
‘Sağlık çalışanları risk grubunda’
Öneride 65 yaş üstü, kronik hastalığı olan, diyabet ve kanser hastası, sürekli ilaç kullananlar ile sağlık çalışanlarının aşıyı kullanması gerektiğinin belirtildiğini kaydeden Yerlikaya, “Sağlık çalışanları da risk gruplarının başında geliyor. Bunların hepsinin aşılanması gerektiği yönünde bir önerisi var. Aslında 6 ayın üzerindeki herkese bu aşı öneriliyor” diye konuştu.
Yeterli düzeyde aşı yok
Yerlikaya, grip aşısının yeterli oranda getirilmemesinden kaynaklı toplum ile sağlık çalışanlarının karşı karşıya getirildiğini belirterek, şunları söyledi: Başlangıçta en az 9-10 milyon doz gelmesi gerekiyordu. Şu an bu aşının gelmemesi toplum ile sağlık çalışanları ve hekimleri karşı karşıya getiriyor. Sağlık alanında yeni bir şiddetin sebebi olmuş durumda. Hastalar da şuan risk var ama ortada aşı olmadığı için, Sağlık Bakanlığı yeterli düzeyde aşı getirmediği için aşıyı yapamıyoruz.
DİYARBAKIR