Avrupa Konseyi ParlamenterlerMeclisi, ‘İzleme Raporu’nda İmralı için CPT tavsiyelerinin uygulanmasını ve muhaliflere baskının durdurulmasını istedi.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Daimi Komitesi, İzleme Komitesi’nin Türkiye’de sivil ve siyasi muhalefete yönelik baskılarını ele alan raporunu onayladı. Rapora, İmralı’daki tecridin kaldırılması yönünde bir madde de eklendi. Rapora sadece Azerbaycan karşı çıktı, ancak onaylanmasına engel olamadı.İsveçli parlamenter Thomas Hammarberg ve Birleşik Krallık’tan John Howell tarafından hazırlanan Daimi Komite karar tasarısında, Türkiye’de soruşturma ve kovuşturmaların yerel politikacılar, milletvekilleri ve eski milletvekilleri, muhalefet partileri ve avukatları hedef aldığını kaydedildi. Buna ek olarak, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin Türkiye için izleme prosedürünü yeniden açtığı 2017’de, atıfta bulunulan konuların çoğunun, “2020’de endişe konusu olmaya devam ettiği” ifade edildi.
CPT önerileri uygulanmalı
İzleme Komitesi, 2016 yılında Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT) tarafından yayınlanan ve İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecritin kaldırmasını isteyen raporuna da değinerek, CPT’nin çağrılarını yinelediğini duyurdu. Türkiye’ye yönelik işkence suçlamalarının kavgı verici düzeye geldiği belirtilirken, PKK lideri Abdullah Öcalan ve İmralı adasında bulunan tutukluların durumunun kabul edilemez olduğu açıklandı. Raporda, “Meclis (AKPM), İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) tarafından 2017 ve 2019 yıllarında hazırlanan iki raporun Ağustos 2020’de yayınlanmasını memnuniyetle karşılarken, Türk makamlarını herhangi bir ek gecikme olmaksızın CPT’nin 2016 raporunu yayınlamasına onay vermeli ve İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde dış dünya ile tüm bağlantıları kesilen PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın ve diğer tutukluların durumuna ilişkin olanlar dâhil olmak üzere CPT’nin dile getirdiği tüm tavsiyeler hayata geçirilmeli” İzleme Komitesi, işkence ve insanlık dışı davranışlara karşı ‘sıfır tolerans’ gösterdiğini hatırlatarak, CPT tarafından yapılan İmralı adasında bulunan tutukluların aile ve avukatlarıyla düzenli olarak görüşmeleri çağrısını desteklediğini rapora ekledi.
Atılması gereken adımlar
Daimi Komite, kararında yetkililerin Türkiye’deki demokratik kurumların işleyişi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı olmak üzere üç farklı alanda atmalarını beklediği ayrıntılı bir dizi adım sıraladı. Daimi Komite ayrıca, “askeri operasyonlar” da dâhil olmak üzere Türkiye’nin dış eylemleriyle ilgili “ciddi endişelerin” ortaya çıktığını ve bu konuyu gelecekteki raporlara dâhil etmeye karar verdiğini kaydetti. Komite raporunda Türkiye’nin parlementer, avukat, gazeteci, yerel politikacıların temel haklarını çiğnediğini ifade ederken, hükümetin 2019 Mart ayında yapılan yerel seçimlerde halkın iradesini tanımadığını ve onlarca seçilmiş belediye eşbaşkanının görevden aldığını belirtti. AKPM raporunda, polis karakolları ve gözaltı merkezlerinde işkence yapıldığına dair inandırıcı iddialardan derinden endişe duyduklarını belirterek, “Türk yetkililerin bu iddialara derhal yanıt vermesini” beklediklerini ifade etti. HDP’li vekiller ve belediye başkanlarına yönelik tutuklamalar ve belediye gasplarına da vurgu yapılan raporda, “Meclis, Kars eş başkanları ve eski milletvekilleri dâhil olmak üzere HDP üyelerine karşı son kitlesel tutuklamaları kınar” denildi.
AİHM kararlarını uygulayın
AKPM raporunda, HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın 2016 Ekim’nden beri tutuklu bulunduğu hatırlatılarak, AİHM’in 2018 Ekim yılındaki kararının uygulanması istendi.
HABER MERKEZİ