Kuzey Ormanları Araştırma Derneği 11 il coğrafyasını kapsayan 3 aylık izleme raporu yayınladı
Kuzey Ormanları Araştırma Derneği Temmuz, Ağustos ve Eylül 2020 dönemini kapsayan izleme raporunu açıkladı. 7 yıldır sürdürülmekte olan Kuzey Ormanları Savunması’nın faaliyetlerine katkı vermek, Avrupa orman kuşağı kollarından biri olan Kuzey Ormanları’nı koruma çalışmalarının parçası olmak, gerek Türkiye gerekse dünya açısından hayati öneme sahip bir orman koridorunun savunma ve onarım faaliyetlerine katkı vermek amacıyla Nisan 2020 tarihinden itibaren çalışmalarına başladı. Dernek, Kuzey Ormanları (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Düzce illerinin içinde ve Bursa, Balıkesir ile Çanakkale illerinin kuzeyinde yer alan ormanlar) coğrafyasında, “İzleme Raporu Çalışması” yaparak 3 aylık periyotlarla verilerini paylaşıyor.
3 ayda 196 adet haber
Dernek 3 aylık izleme raporunda öne çıkanları açıkladı. Raporda 2020 yılı Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında yapılan toplam izleme sayısı 196 adet. Raporda 47 adet orman yangınları üzerine yapılan izlemede basında en çok haber orman yangınları olmuş. Temmuzda 11, ağustosta, 23 Eylül’de ise 13 adet yangın raporda yer alıyor. Bir diğer izleme konusu ise toplam 29 haber ile madenler olurken Türkiye coğrafyasının tamamında olduğu gibi Kuzey Ormanları da maden şirketlerinin rant alanı olduğu belirtilmiş. Kanal İstanbul ile ilgili izlemede 25 haber yapılmış. Üç aylık izleme faaliyetinde tabiat alanlarının işlevlerinin değiştirilerek arsaya dönüştürülme çabaları ve İBB’nin, meslek odaları ve 250 bileşenli ‘Ya Kanal Ya İstanbul Platformu’ ve yurttaşların bu projeye karşı çabalarının devam ettiği gözlenmiştir.
Orman ve maden
Bunların yanı sıra Kuzey Ormanları’nın yaban hayatına yönelik ve sanayinin yarattığı tahrip haberleri dördüncü ve beşinci sırada yer almıştır. Orman yangınlarına dair yapılan izlemelerin içerikleri incelendiğinde; 23 izlemede Kuzey Ormanları’nın 550 hektarlık kesiminin yandığı, 24 izlemede ise yangın sebebinin açıklanmadığı görülmüştür. Maden ocakları ile ilgili izlemelerin detayına bakıldığında ise altın madeni, kapasite artışı, kömür ocağı, kuvarsit ocağı, maden sahası ihale, maden sahası kurma – ÇED içeriklerine rastlanmıştır.
Tehdit ve tahripler
Kanal İstanbul projesi ile ilgili izlemelerin detayına bakıldığında ise basın açıklaması, bilimsel yayın, örgütlenme, plan itiraz, plan askı, sosyal medya çalışması gibi görüş – radyo programı içeriklerine rastlanmıştır. 3 aylık periyotta tehdit, tahrip ve savunma nitelikleri ile yapılan izlemelerde; maden ocağı konusunda yapılan izlemelerin yüzde 24’ü ve Kanal İstanbul projesi konusunda yapılan izlemelerin yüzde 21’i tehdit niteliği taşıyor. Orman yangınları konusunda yapılan izlemelerin yüzde 31’i, maden ocağı konusunda yapılan izlemelerin yüzde 15’i tahrip niteliği taşıyor. Orman yangınları konusunda yapılan izlemelerin yüzde 29’u, Kanal İstanbul ve maden ocağı konusunda yapılan izlemelerin yüzde 15’i savunma niteliği taşıyor.
EKOLOJİ SERVİSİ