TTB’nin ‘Aile Hekimliği Pandemi Anketi Ekim 2020’ sonuçlarına göre, Türkiye genelinde yaklaşık 461 bin kişinin ev izolasyonunda olduğu belirtildi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve TTB Aile Hekimliği Kolu, “Aile Hekimliği Pandemi Anketi Ekim 2020” sonuçlarını, online platformda düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Açıklamaya TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, TTB Merkez Konsey Üyesi Kazım Doğan Eroğulları, TTB Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Nuri Seha Yüksel ve TTB Aile Hekimliği Kolu Üyesi Emrah Kırımlı katıldı.
Bilgi karmaşası
“Aile Hekimliği Pandemi Anketi Ekim 2020” sonuçlarına ilişkin sunum yapan TTB Aile Hekimliği Kolu Üyesi Emrah Kırımlı, anket sonuçlarını şöyle aktardı: “Bilgi karmaşası var, işyerleri testi negatifse kişiyi işe çağırıyor, ilçe sağlık izolasyonda evde kalması gerekiyor diyor. Kişi ne yapacağını bilemiyor. Aynı durumdaki bir hasta izleme alınıyor diğeri alınmıyor. Neye göre yapılıyor, bu ayrım belli değil. Hastaneden, hastalara evde kalmaları gerektiği bilgisi verilmiyor, hasta hastaneden çıkıp bize geliyor. Genelde rapor almak için geliyorlar. Evde temas nedeniyle takip edilen kişide semptom gelişince, hastaneye kendi imkânlarıyla gidenlere ceza kesileceği söyleniyor.”
İzleme süreleri 14 günden 10 güne düşürüldü
Eylül ayında yapılan anket çalışmasında Kovid-19 rehberinde iki önemli değişiklik olduğuna dikkat çeken Kırımlı, “PCR+ hastaların izlem süreleri 14 günden 10 günde düşürüldü ve BT pozitif hastalar filyasyon çalışmasından çıkarıldı. Bu iki değişiklikle aile hekimlerinin izlem listelerindeki PCR+ hasta sayıları, yüzde 40 azaltıldı ve toplam izlem sayılarında belirsiz bir düşüş gerçekleşti. Bu nedenle Ekim ayındaki toplam izlem sayıları ve PCR+ hasta ortalamaları daha düşük olmuştur. Bu nedenle iki ayı kıyaslarken, toplam sayılardan ziyade gün başına düşen hasta sayısı göz önüne alınmalıdır” diye belirtti.
Salgınla mücadele
TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “TTB hepimizin, bu emeği görünür kıldığı için Aile Hekimleri Kolumuza teşekkür ediyorum. Paylaşılan sonuçlar her anlamda ürkütücü. Hem toplumda yaşanılan yalnızlaşma, pandemiyle birlikte izolasyonun getirdiği kaygılar hem de aile hekimlerimizin zaman zaman yaşadığı çaresizlik duygusu yalnız başına bu salgınla mücadele etmek zorunda bırakılması ciddi boyutlara vardı. Karadeniz’de hekimleri ziyaret ediyoruz ve bu ziyaret bu tabloyu yerinde görme imkanı verdi bize. ASM’ler çok sorun yaşıyor, izolasyonda olması gereken vakalar takip edilemiyor. Sahaya tümüyle hakim olma sıkıntısı yaşıyorlar. Salgınla birlikte mücadelede ederek, yalnızlaşmayı ortadan kaldırarak başarı elde edebiliriz” şeklinde konuştu.
HABER MERKEZİ