HDP’nin salgın dönemini içeren Emek Raporu açıklandı. Raporu açıklayan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan ağlık çalışanlarının ‘yaşatırken yaşamak istiyoruz’ çığlığına herkesin kulak vermesi gerekir” ifadelerini kullandı
Halkların Demokratik Partisi (HDP), koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde emek alanındaki sorunlar, salgının emeği ve emekçiyi nasıl etkilediği yönünde hazırladığı “Pandemi Dönemi Emek Raporu”nu açıkladı. Raporu Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan HDP Mersin Milletvekilleri Rıdvan Turan, salgının sağlık, mevsimlik tarım, market, çocuk, mülteci, PTT, kargo, sanayi, inşaat, maden, tekstil, müzisyen, turizm işçilerine yönelik etkilerini sıralayarak, buna dair önerilerde bulundu. Yükün sağlık çalışanlarının omuzuna yüklendiğini söyleyen Turan, yüzlerce sağlık çalışanının yaşamını yitirdiğini anımsattı. Turan, “Sağlık çalışanlarının ‘yaşatırken yaşamak istiyoruz’ çığlığına herkesin kulak vermesi gerekir” ifadelerini kullandı.
Mevsimlik tarım işçileri
Salgında mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunlara değinen Turan, mevsimlik tarım işçisi olarak çalışanların yüzde 70’inin Kürt işçiler olduğunu kaydetti. Turan, “Kürt işçilere yapılan ırkçı saldırı iktidarın söz konusu Kürt düşmanı politikalarının en çarpıcı örneği olarak toplumsal hafızada derin bir iz bıraktı. Her yıl yaşanan bu kitlesel iş cinayetleri karşısında iktidar hala tek bir atmış değil. Bu katliamlar resmi kayıtlara trafik kazası olarak yansıyor” dedi. Yasak olmasına rağmen 11-12 yaşındaki milyonlarca çocuğun tarlalarda çalıştığının altını çizen Turan, kadın çalışanların iki mesai yaptığını hem tarlada hem de çadırda çalıştığını” sözlerine ekledi. Salgın nedeniyle mülteci ve sığınmacılar ile göçmenleri de kapsayacak önlemlere ihtiyaç duyulduğunu belirtilen raporda, market işçileri ile PTT ve kargo işçilerinin yaşadıklarına dikkat çekildi.
Sağlık kamu kontrolüne geçmeli
Turan, raporun devamında HDP’nin önerilerini sıraladı. Önerilerin bazıları ise şöyle; “Virüsten korunma koşullarının sağlanamadığı tüm işyerlerinde çalışanlar derhal ücretli izne çıkarılmalı. Risk grubunda olanlar ile 60 yaş üstü çalışanlara acil ücretli izin verilmeli. Salgın sürecinde, özel sağlık kuruluşları kamu kontrolüne geçirilmeli. Sağlık emekçileri için alkışlar yetmez, koruma önlemleri artırılmalı ve ek tazminat verilmeli. Gerekli önlemlerin alınmadığı tespit edilen şantiyelerde çalışma durdurulmalı işçiler ücretli izne çıkarılmalıdır. Okullarının tatil süresine paralel olarak 15 yaşından küçük çocuğu olan çalışan anne babalardan birine kamuda idari izin özel sektörde ise ücretli izin verilmelidir. Covid-19 ile mücadelede işçilerin hak kayıplarına yol açacak esnek çalışma biçimleri yerine istihdamı ve geliri koruyacak düzenlemelerin yapılmalıdır. Yasal bir dayanağı olmadan keyfi bir şekilde güvenlik soruşturmasında geçirilmeyen ve KHK ile ihraç edilen emekçiler göreve başlatılmalı/iade edilmeli.”
ANKARA/MA