AKP iktidarının gümrüksüz ithalat kararları çoğunlukla tarımsal ürünleri kapsıyor. İktidar tarafından dışarıda inşaat, enerji ve diğer şirketlere alan açmak amacıyla içeride ilk kurban edilen kesim yine çiftçiler oldu
Resmi Gazete’de yayınlanan bir kararla buğday, arpa ve mısırda yıl sonuna kadar itahalat vergileri sıfırlandı. İktidarın yaptığı serbest ticaret anlaşmalarında sürekli olarak tarım ürünlerinde taviz veriliyor olması iktidarın ilk adımda üreticileri satabilldiğini ortaya koyuyor. Tarım Bakanı Ekrem Pakdemirli, yaptığı bir açıklamada, “Özellikle gelişmişlik seviyesi bizden daha aşağı olan ülkelerle oturduğumuzda ilk istedikleri şey, ‘tarımsal ürünlerimizi biz size satalım’ diyorlar. Çünkü başka bir ürün yok ki satabileceği. Bunları ortaya koyuyorlar ve bunların da çoğu serbest ticaret anlaşmasında olan ürünler” diye belirtiyor. Bu ifadeler bir gerçeğe işaret ederken yoksul bıraktırılmış ülkelerin talepleri Türkiye’nin o ülkeden beklentileriyle ilgili bir durum. Diğer yandan Rusya’dan yıllardır yapılan gümrüksüz tarımsal ithalatın, Rusya’nın gelişmişlik düzeyi ile açıklanabilmesinin mümkün olmaması bu süreçte farklı mekanizmaların devrede olduğunu gösteriyor.
İthalin nedeni çok net
İktidarın kanatları altında toplanan 3 ana sektör olan inşaat, enerji ve maden şirketleri gümrüksüz yapılan tarımsal ithalat yoluyla dışa açıldıkları gözleniyor. Bosna Hersek halen süren ve Sırbistan’la da gümrük vergileri sıfırlanan tarımsal ithalat karşılığında, Türkiye’nin bu ülkelerde yol, konut ve enerji santralleri inşa ediyor olması her şeyi netleştiriyor. Pakdemirli, açıklamalarında bu uygulamayla bu ülkelere yardım yaptıklarını söylemesi inandırıcı olmaktan çok uzak. Kendi çiftçisini açlığa mahkum eden bir iktidarın başka ülkelerin çiftçilerine iyilik yaptığını söylemesi ise trajikomik bir durum. AKP iktidarı bir avuç şirket çıkarı için işçi ve emekçilerle çiftçilerin sırtına binerek iktidarını sürdürdüğünü, uygulamaya koydukları tüm politikalar üzerinden anlamak mümkün.
AKP çiftçiyi açlığa sürüklüyor
Yıl sonuna kadar sıfırlanan ürünler içinde makarnalık durum buğday, adi buğday, kızıl buğday, mahlut, beyaz arpa, matlık arpa ve mısır gibi ürünler bulunuyor. Resmi Gazete’de önceki gün yayımlanıp yürürlüğe giren karara göre, adı zikredilmeyen ülke ve ülke gruplarına bağlı olarak, kapsam dahilindeki ürün çeşitlerinin ithalatında uygulanan yüzde 0, yüzde 25, yüzde 35 ve yüzde 45 oranındaki gümrük vergileri 1 Ocak’a kadar tamamen sıfırlandı. Tüm ülke gruplarına aynı oranda uygulanan gümrük vergisi sadece Bosna Hersek’ten yapılan ithalat uzun süredir yüzde 0 yani vergisiz. Diğer yandan ithalat yapılan ülkeler ihraç ettikleri tarımsal ürünler için destekler verip tarım şirketlerini rahatlatırken Türkiyeli çiftçiler ise açlığa ve yoksulluğa itiliyor.
Çiftçi toprağını terk ediyor
İthalata bağlanan ürünlerle Türkiyeli çiftçilerin rekabet şansı ortadan kaldırılıyor. Bu yolla çiftçilerin toprağını terk etmesi sağlanırken, iktidarın kanatları altında her geçen büyüyen şirketler bir yandan terk edilen araziler üzerinde maden, enerji vb. yatırımları rahatça yaparken diğer yandan tarım şirketleri terk edilen toprakları toplayarak küçük çiftçiliğin canına ot tıkıyor. Türkiye’de büyüyen tarım şirketlerinin yabancı kökenli olmaları nedeniyle de sıfır gümrük uygulamasıyla kazanan yine şirketler oluyor. Dünya da tahıl fiyatları üretim düşüşleri nedeniyle hızla düşerken Türkiye’nin sıfır ithalat politikası temel alınarak TMO gibi kurumlar işlevsiz bırakıldı. TMO’nun sıfır gümrükle ithalat yaptığı biliniyor ancak TMO’nun işlevsizleştirilmesi sonrası sıfır gümrükle ithalat yapılması şirketlere de sağlandı.
EKONOMİ SERVİSİ