Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam’a göre, 94 milyon Nijeryalı günlük 2 doların altında gelirle yaşıyor. Ülkede başlayan gösteriler 2 haftadır devam ediyor
Nijerya’da göstericiler sivillere yönelik SARS şiddetine karşı günlerdir barikatlar kuruyor, kendilerine saldıran polisle ve askerlerle çatışıyor. Abuja dışında birçok kente yayılan gösteriler sokağa çıkma yasağına ve asker polis cinayetlerine rağmen sürüyor. Nijerya’da polis bünyesinde oluşturulan, bir kişiyi darp ederken videoları yayınlanan Özel Hırsızlıkla Mücadele Ekibine (SARS) karşı “SARS’a son” anlamına gelen #EndSARS sloganıyla iki haftadır gösteriler yapılıyor. Eylem yapan sivillerin üzerine polis ateş açtı. İktidar başkent Lagos dahil ülkedeki 36 eyaletin 8’inde çokağa çıkma yasağı ilan etti. Ordu da devreye sokuldu. Lagos valisi Obajide Sanwo-Olu Lekki’de polisin ateş açması sonucu 20 göstericinin yaralandığını kaydetti, kentteki hastane ve morgları da dolaştığını ve can kaybı olmadığını iddia etti.
AI: 12 ölüm var
Nijeryalı yetkililerin açıklamalarının aksine Uluslararası Af Örgütü’ne (AI) göre en az 12 gösterici polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi. Protestolar, Nijerya’nın soygunla mücadeleden sorumlu özel ekibi SARS’a (Special Anti-Robbery Squad) bağlı polislerin bir kişiyi darp ederken çekilen görüntülerin yayılmasının ardından başladı. Petrolü çalıyorlar 196 milyon nüfusuyla Afrika’nın en büyük ülkesi konumundaki Nijerya kıtanın en güçlü ekonomilerinden birine sahip. Nijerya’da zengin petrol ve doğalgaz rezervleri var. Nijerya, dünyada en fazla petrol rezervine sahip ülkeler arasında Venezuela, Suudi Arabistan, Kanada, İran, Irak, Kuveyt, BAE, Rusya ve Libya’nın ardından 10. sırada. Yani dünya rezervlerinin yüzde 3.1’i Nijerya’da. Petrol ihracatında 6. sırada. Ancak ülke ordu ve siyasilerce soyuluyor. Bu nedenle ülke genelinde yoksulluk, yolsuzluk ve hizmete erişim sıkıntıları oldukça yaygın. 2019 sonunda Nijerya Endüstriyel Şeffaflık Girişimi (NEITI), ülkede çıkarılan ham ve rafine edilmiş petrolün çalınması nedeniyle, ülke ekonomisinin 10 yılda 41.9 milyar dolar zarara uğradığını açıkladı. “Petrol Hırsızlığının Nijerya’ya Artan Maliyetini Durdurmak” raporunda, “2009-2018 döneminde, petrol hırsızlığı nedeniyle Nijerya ekonomisi 41.9 milyar ABD doları zarara uğradı” ifadelerine yer verildi. İç çatışmalardan sıyrılamayan ülkenin başkanı ordudan Tuğgeneral emeklisi olan Muhammed Buhari. Buhari 2015’te seçildi.
Biden’dan Buhari’ye çağrı
ABD’nin Demokrat Parti Başkan Adayı Joseph Biden, Buhari’ye seslenerek, “Cumhurbaşkanı Buhari’yi ve Nijerya ordusunu ülkedeki protestoculara karşı şiddet içeren baskıyı sonlandırmaya çağırıyoruz. Bu şiddet nedeniyle sevdiklerini kaybedenlerin kalben yanındayım. Amerika, polis reformu için ve demokrasilerindeki yolsuzluğun sonlandırılması için barışçı bir şekilde protesto eden Nijeryalıların yanında durmalı” ifadelerini kullandı.
ABUJA