İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Osman Öztürk, koronavirüs nedeniyle 54’ü doktor en az 119 sağlık çalışanının yaşamını yitirdiğini söyledi
Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ülkede yaşanan artışla birlikte son günlerde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının sayısı da arttı. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Osman Öztürk, salgında gelinen noktayı ve sağlık çalışanlarının için bulunduğu durumu MA’dan Kadir Güney’e değerlendirdi.
Veriler düzgün paylaşılmıyor
Salgının kontrol altına alınması için gerekli tedbirlerin hiçbir zaman alınmadığını kaydeden Osman Öztürk, “Üretime ara verilmedi. Sokağa çıkma yasakları parçalar halinde yapıldı. Bu mikrop AVM’lerde, sokakta, işyerlerinde çoğalıyor. Özellikle son dönemde işyerlerinde vakalar çok arttı. İnsanlar günlerinin büyük bir bölümünü işyerinde geçiriyor. Bu da bulaşma riskini arttırıyor. Netice itibariyle Sağlık Bakanlığı baştan itibaren verileri doğru düzgün paylaşmıyor. Paylaşmamayı bırakın, tutarlı bir politika da izlemediği için toplum olarak bedelini ödüyoruz” diye belirtti.
119 sağlık çalışanı hayatını kaybetti
Salgının başından bu yana yaşamını yitiren sağlık çalışanlarını tespit etmeye çalıştıklarını fakat bunu tam olarak gerçekleştirilemediğini söyleyen Öztürk, elde edilen verilere göre şimdiye kadar 54’ü doktor olmak en az 119 sağlık çalışanının yaşamını yitirdiğini aktardı.
Tehlike devam ediyor
Öztürk, sokağa çıkma yasakları döneminde insanların “salgını kapabilirim” endişesine kapılarak dışarı çıkmaktan korktuğunu ancak normalleşmeyle insanların psikolojik olarak daha rahat hareket ettiğini belirterek, bunun salgında artışa neden olduğuna dikkat çekti. Öztürk, “Maske konusundaki uyum iyi ama diğer şeylerde hayat neredeyse normale dönmüş durumda. Böyle olunca da tehlike hala devem ediyor” dedi.
Devletin salgını baskılamak için testleri çok daha yaygın olarak yapması gerektiğinin altını çizen Öztürk, salgında başarılı olan ülkelerin bu şekilde başarılı olduğunu vurguladı.
HABER MERKEZİ