Sanatçı Garbati’nin Medusa’nın hikayesini tersine çevirdiği heykeli birçok taciz zanlısının yargılandığı bir mahkemenin karşısında sergilendi. Bu birçok kesim tarafından ‘adaletin sembolü’ olarak yorumlandı
Sanatçı Luciano Garbati’nin Perseus’un gövdesinden koparılmış kafasını elinde tuttuğu Medusa heykeli dünya basının oldukça yer buldu. Yüzyıllar öncesine dayanan bir miti tersten tasvir eden sanatçı Garbati eserini #MeToo hareketine atfetti.
New York Times gazetesinde yer alan habere göre; Garbati bu eseri yaklaşık 10 yıl önce 2008 yılında tasarlamıştı. İtalyan kökenli olan Arjantinli sanatçı Garbati eserini yaratırken, 16 yüzyılda Benvenuto Cellini tarafından yapılan Medusa’nın kafasını tutan Perseus heykelinden esinlendi. Bu çalışmada, çıplak Perseus yılan yeleli Medusa’nın gövdesinden koparılmış başını tutuyor. Garbati ise bunu Medusa’nın perspektifinden düşünerek hikâyeyi tersine çevirdi.
Medusa heykeli cinsel saldırı mağdurlarının zaferi
Geçtiğimiz salı günü Medusa’nın heykeli aşağı Manhattan’daki Centre sokakta New York Ceza Mahkemesi’nin bahçesine sergilenmeye başlandı. Serginin ardından Medusa heykeli cinsel saldırı mağdurlarının zaferi olarak tekrar yorumlandı. Medusa heykelinin, aralarında Amerikalı film yapımcısı Harvey Weinstein’in de olduğu birçok taciz zanlısının yargılandığı bir mahkemenin karşısında yükselmesi eserin bir adalet simgesi olarak yorumlanmasına neden oldu. Collect Pond Parkı’nın merkezinde bulunan Medusa heykeli sol elinde bir kılıç tutarken sağ elinde de Perseus’un kafasını tutuyor.
Tecavüzcülerin değil kadınların suçlu gösterildiğini işaret ediyor
Sanatçı Garbati, Medusa’nın Athena’nın Tapınağı’nda Poseidon’un tecavüzüne uğradığını ve ardından Athena’nın öfkesini Medusa’dan çıkararak saçlarını yılana çevirdiğini hatırlatarak, bin yıldır tecavüzcülerin değil kadınların suçlu gösterildiğini işaret ediyor. Garbati yaptığı açıklamada binlerce kadının heykel hakkında kendisine yazdığını ve kadınların heykeli duygularının yansıması olarak gördüklerini söyledi.
Fakat bazı sosyal medya kullanıcıları yaptıkları yorumlarda heykelin mevcut durumla tam olarak buluşmadığını ayrıca heykelin neden bir erkek tarafından yapıldığını merak ettiklerini yazdılar. Bazı kullanıcılar ise heykel hakkında, Medusa’nın neden kendisine tecavüz eden Poseidon’un değil de Perseus’un kafasını tuttuğunu sordular. Diğer yandan canavar bir figür olarak tasfir edilen Medusa’nın ‘kıvrak ve güzel vücutlu olarak’ tasarlanması sorgulanan diğer bir konuydu. Garbati verdiği bir röportajda eserin bir sembol olarak seçilmesinin kendisini onure ettiğini ve heykelin kendisinden gelen bir bağımsızlığı olduğunu söyledi.
Neden Poseidon değil de Perseus’un kafasını kullanmasının sebebi olarak Garbati, doğrudan Cellini’nin heykeline cevap verdiğini söylüyor. 16 yüzyılda Benvenuto Cellini tarafından yapılan heykelde Perseus Medusa’nın kafasını keserek, onun insanları taşa çeviren bakışlarını bir silah olarak kullanıyor.
HABER MERKEZİ