Urfa’da gözaltına alınan ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Barış Anneleri’nden Hadle Oğur: ’15 Barış Annesi yaşamını yitirdi. ‘barış geldiğinde mezarımıza gel söyle’ diyorlardı. Ben her gittiğimde utanıyorum’
Urfa’da 6 Ekim’de ev baskınıyla 8 kişi ile birlikte gözaltına alınan barış anneleri Hadle Oğur, Fatma Akbaş, Adalet Çay ve Meyaser Kokmaz, 9 gün sonra serbest bırakıldı. Üç barış annesi adli kontrol nedeniyle haftada üç gün emniyette imza verecek, Adalet Çay ise ev hapsinde olacak. Anneler, gözaltı süreçleri ve mücadeleleri hakkında konuştu.
5 kez gözaltına alındı
Barış annelerinden Hadle Oğur, yaşamı boyun kendilerine devlet tarafından sürekli baskı uygulandığını belirterek, şimdiye kadar 5 kez gözaltına alındığını söyledi. Oğur, açlık grevlerine katıldığı için 7 ay tutuklu kaldığını, grevi cezaevinde de devam ettirdiğini belirtti. Gözaltına alındığında 10-15 gün sonra bırakıldıklarını ve gözaltında “ölümden korkmuyor musun” diyerek tehdit edildiklerini ifade eden Oğur, her defasında ya kendisi ya da aileden başka birin gözaltına alındığına dikkat çekti. Oğur, en son eşiyle birlikte gözaltına alındığını söyleyerek, “Tarlada bile çalışırken sürekli gözetliyorlar, fotoğrafımızı çekiyorlar, biz umursamıyoruz artık” diye belirtti.
‘Barış olduğunda mezarımıza gel söyle’
Barış Anneleri’nin tek isteğinin “barış” olduğunu vurgulayan Oğur, “anneler olarak evlatlarımızı yitirdik, her şeyimizi, en kıymetlimizi verdik, çok acı çektik” dedi. Gözaltında iken cezaevinde yaşamını yitiren bir annenin cenazesine neden katıldığının sorulduğunu aktaran Oğur, “İnsanın taziyeye gitmesi neden suç oluyor” diye sordu. 15 Barış Annesi’nin yaşamını yitirdiğini söyleyen Oğur, şöyle devam etti: “Bana ‘barış geldiğinde mezarımıza gel söyle’ diyorlardı. Ben her mezarlarına gittiğimde utanıyorum, bir şey diyemiyorum”
‘Taziyeye neden gittiniz’
Yıllardır barış anneleriyle birlikte olduğunu söyleyen Meyaser Korkmaz ise, “Annelerin istediği savaşın ve acıların son bulmasıdır. Benim de amacım budur” diyerek üç kez gözaltına alındığını ve birçok defa da ifadeye çağrıldığını belirtti.
Korkmaz, gözaltında kendilerine neden taziyeye gittikleri sorulduğunu belirterek, “Taziyeler bizim kültürümüzün bir parçası ve insani bir görevdir. Taziyeye gitmek yasak değil” diye konuştu. Barış taleplerinin her zaman karşılıksız bırakıldığını dile getiren Korkmaz, Barış Anneleri’nin tutuklanmasını “barışı sabote” olarak nitelendirerek şunları söyledi: “Benim annem de Barış Annesi’ydi. Annem son nefesine kadar ‘Barış istiyorum. Siz benim bu yükümü kaldırın” dedi. Annem barışı görmedi.”
Kaynak: MA