AB Komisyon Başkan Yardımcısı Borrell, HDP’ye yönelik tutuklamaların ‘kaygı verici’ olduğunu, Kürt sorununa ise barışçıl bir çözüm bulunması gerektiğini ifade etti
Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi çok sayıda parlamenterin Temmuz ayında Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Dış ilişkiler ile güvenlik politikalarından sorumlu komiseri Josep Borrell’e yazdıkları mektuba, yanıt verildi.
Parlamenterlerin kendisine gönderdiği mektupta Türkiye, Kuzey ve Doğu Suriye ile Irak Federe Kürdistan’ı gibi bölgelerden söz edildiğini hatırlatan Borrell, bu alanların yakından takip edildiğini yazdı.
Türkiye’de temel özgürlükler ve hukuk devletinden geriye gidiş ile insan hakları ihlallerinden ‘duyduğu derin kaygıları’ paylaşan Josep Borrell, Türkiye’deki iç siyasal ve dış politik gelişmelerin takip edildiğini ve bunun AB Komisyonu’nun yıllık raporuna da yansıtıldığını kaydetti.
Türkiye’nin ‘terörizmle mücadele’ adı altında yürüttüğü politikalara değinen Borrell, “ancak otoriteler bunu Türkiye’nin anayasası ve uluslararası yükümlülükleriyle kabul ettiği hukuk devleti, insan hakları ve temel haklara saygı çerçevesinde yapılmasını sağlamalıdır. Bu siyasi nedenlerle, çok geniş ‘anti-terör veya kriminal yasalarla’ yapılmamalıdır” diye yazdı.
‘Demokrasinin işleyişine zarar’
Borrell, AB’nin seçilmişlere yönelik kayyum atamaları ve tutuklamaların yerel demokrasinin işleyişine zarar verdiğini, bu tür önlemlerin Venedik Komisyonu’nun tavsiyeleri ile Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı kapsamında alınması gerektiğini ‘açıkça ifade ettiğini’ savundu. Borrell ayrıca, Yüksek Seçim Kurulu’nun 2019 seçimlerinde birçok HDP’linin yerine ikinci gelen AKP’li adayların belediye başkanlığına onay vermesi konusundaki ‘ciddi kaygılarını’ ifade ettiğini tekrarladı.
Kürt sorunu barışçıl çözülmeli
Kürt sorunuyla bağlantılı olarak güvenilir bir siyasi süreçten yana olduklarını vurgulayan Borrell, bunun barışçıl ve sürdürülebilir bir çözüm için gerekli olduğunun altını çizdi. Borrell, “AB böyle bir süreci desteklemeye hazırdır” dedi.
Sivil kayıpları itiraf etti
Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik operasyonlarda ‘bugüne kadar olmadığı kadar çok sivil kaybının yaşandığını’ itiraf eden Borrell, “Bu da bununla eşdeğer olarak endişe verici bir gelişmedir” diye yazdı.
Mektupta, devamla şöyle denildi: “Tüm tarafların uluslararası hukuka uygun, Irak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne tam saygı içinde hareket etmeleri önemlidir. AB, Kuzey Irak’taki herhangi bir güvenlik sorunu konusunda Irak hükümeti ile Türk otoritelerinin diyalog ve iş birliğini cesaretlendirir.”
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki tek yanlı girişimlerinin sınırlandırılmasını isteyen Borrell, AB’nin Türkiye’nin dahil olduğu bir ilerlemenin sağlanmaması halinde sınırlayıcı önlemlerin gündeme gelebileceğini savundu.
AB’nin insan hakları, demokrasi, eşitlik, hukuk devleti ve insan onuru gibi değerler üzerine inşa edildiğini yazan Borrell, bunların toleranslı, kapsayıcı ve çoğulcu bir toplum için vazgeçilmez olduğunun altını çizdi.
Kaynak: ANF