İlham Ehmed, Şam ile olan görüşmelerin başarısız olmasının nedenleri ve bu görüşmelerde Rusya’nın rolüne ilişkin konuştu. İlham Ehmed, Rusya’nın Şam’ı ‘masa için ikna etmesi’ gerektiğini söyledi
Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Yürütme Kurulu Eşbaşkanı İlham Ehmed, dün akşam katıldığı TV programında Şam ile görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Ronahi TV’de gazeteci Zîwer Şêxo’nun sorularını yanıtlayan İlham Ehmed, Şam hükümeti görüşmelerinin başarısız olmasının nedenleri, Rusya’nın Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine ilişkin yaptığı son açıklamaların etkilerine ve çözüm yollarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Şam karışıklık çıkarmak istiyor
Şam hükümetine bağlı bazı güvenlik kurumlarının Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi bölgelerinde karışıklık çıkarmaya dönük faaliyetlerine dikkat çeken İlham Ehmed, “Şam hükümetine bağlı güvenlik kurumları bölgenin güvenliğini ve huzurunu bozmak istiyor. Deyr ez Zor’da yaşanan olaylar bunun örneğidir” dedi.
Deyr ez Zor’de bir süredir özellikle Arap kanaat önderlerine yönelik suikastlar gerçekleştiriliyordu.
‘Bazı belgelere ulaştık’
Resmi makamlar tarafından çıkarılan ve güvenlik kurumlarının imzasının bulunduğu bazı belgelere ulaştıklarını söyleyen İlham Ehmed, bu belgelerin, bölgede karışıklık çıkarmaları, Demokratik Suriye Güçleri’ni (DSG) bu karışıklığı çıkarmakla suçlamaları için örgütleme çalışmaları yapmaları için bazı şeyhlere ve şahsiyetlere gönderildiğini söyledi.
Şam hükümetinin bununla, bölgede iç çatışma çıkarmayı hedeflediğine dikkat çeken İlham Ehmed, “Kanaat önderlerini DSG’ye karşı örgütleme planları var. Güvenlik kurumları bu çalışmaları organize ediyor. Gerginliği tırmandırma çalışmaları Şam hükümeti tarafından düşmanca yollarla yapılmaktadır” dedi.
‘Diyalogdan yanayız’
Bölge halklarının kendi bölgelerinin yönetimini üstlendiklerini, siyasi ilişkilerin kurulması ile çözüm ve diyalogun mümkün olacağını söyleyen İlham Ehmed, “DSM, diyalog kapısını kapatmadı. Ancak sürekli tehdit etmek Suriye halkına hizmet etmiyor. Sonuç olarak silahtan değil diyalogdan yanayız. Savaş ve çatışma seçimimiz değildir. Amacımız her zaman diyalogdu. Ancak mevcut zihniyet, Baas zihniyetidir ve bu zihniyetten çıkmak da istemiyor” şeklinde konuştu.
‘Rejimle diyalog için mucizeye ihtiyaç var’
Şu ana kadar Şam hükümeti ile değişik yöntemlerle diyalog kurmaya çalıştıklarını kaydeden İlham Ehmed, “Rusya gibi bazı devletlerin aracılığıyla diyalog kurmaya çalıştık. Ancak sonuçsuz kaldı. Rusya’nın yapıcı rol almasını istedik, ancak öyle olmadı. Suriye rejimi ile ciddi bir diyalog başlatmak için mucizeye ihtiyacımız olabilir” dedi.
Kuzey ve Doğu Suriye’nin Şam ile diyalog görüşmelerinde Rusya’nın tutumuna ilişkin de konuşan İlham Ehmed, “Rusya’nın zaman zaman yaptığı açıklamalar, bölgedeki ABD temsilcilerine mesajdır. Bu mesajların Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan halklara, Suriye halkının çıkarlarına zarar vermemesini umuyorduk. Türk devletini Kuzey ve Doğu Suriye’ye karşı kışkırtmasını istemiyorduk” değerlendirmesini yaptı.
‘Bazı belgeler imzaladık’
Moskova ile görüşmelerinin olumlu geçtiğini belirten İlham Ehmed, ‘görüşmelerde Suriye’nin parçalanmasına dönük bir projelerinin hatta öyle bir niyetlerinin de olmadığını, karşı taraf aktardıklarını’, belirterek, “Suriye’nin toprak birliğine ihtiyaç olduğuna ilişkin bazı maddeleri imzaladık. Rusya’nın konuya ilişkin açıklamalarının olumlu olmasını istedik. ABD’nin Suriye’den çıkarılması talebi var. O halde genel bir çözüme ihtiyaç var. Suriye hükümetine çözüm dayatılmalı ve diyaloga mecbur edilmelidir. Rusya’nın Suriye hükümetine, diyalog masasına oturması ve siyasi bir çözüme kavuşulması için baskı yapması gerekiyor. Bunun için Rusya rolü almalıdır” şeklinde konuştu.
‘Suriye için hazırlanan proje dış güçlerin’
İlham Ehmed, anlaşmanın şu ana kadar sağlanamamış olmasının nedenlerine ilişkin şunları söyledi; “Suriye krizinin çözümü için hazırlanan proje ve çözüm dış güçlerindir. Bu nedenle projelerde bu güçlerin çıkarları esas alınmış. Diyalog için ortaya konulan projelerde Suriye halkının değil, projeyi hazırlayan devletlerin çıkarları göz önünde bulundurulmuş. Sonuç olarak Suriye halkı dahil edilmediği için tüm kongre ve çözüm yolları başarısız oldu” dedi.
Kaynak: ANHA