DSM’den Emine Umer, Rusya’dan Suriye krizi çözümünde olumlu bir rol oynamasını beklediklerinin ancak Moskova’nın olumsuz bir rol almaya başladığını vurguladı
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, Suriye Dışişleri Bakanı Welid Muellim’in Kuzey ve Doğu Suriye halklarına yönelik sert açıklamalarını değerlendiren Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı Emine Umer, Şam’ın hala askeri çözüm zihniyetinde olduğunu kaydetti. Umer, Beşar Esad yönetimini askeri-siyasi müttefiki Rusya için de “Rusya’nın krizin çözümünde olumlu bir rol oynamasını bekliyorduk. Fakat olumsuz bir rol almaya başladılar” dedi. Suriye’de iç savaş 9.5 yıldır sürüyor. Şam yönetimi halklarla barışma konusunda adım atmak yerine tehditlerde bulunmayı sürdürüyor.
Son tehditler konusunda ANHA’dan Solin Ehme’ye değerlendirmeler yapan Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eşbaşkanı Emine Umer, Şam hükümetinin Suriye krizini çözmek gibi düşüncesinin olmadığını ifade etti. Emine, “İdlib’de kontrolü ele geçirdikten sonra Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelecek. Özerk Yönetim ve MSD Suriye krizinin çözümü için muhaliflerle diyalog konusunda adım attığında Suriye hükümeti bölgeye yönelik tehditlerde bulunuyor. Bölgede özel savaş yürüterek yeniden kontrolü altına almaya çalışıyor. QSD, bu toprakları özgürleştirmek için DAİŞ’e karşı binlerce şehit verdi. Suriye hükümeti bunu kabullenmiyor. Sürekli düşmanca bir dil kullanıyor. 2011’den bu yana zihniyetinde hiçbir değişim olmadı. Rusya da Suriye hükümetinin bu politikalarına destek veriyor” dedi.
‘Kışkırtma amacı taşıyor’
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un “Bir Kürt özerkliği kurmaya çalışıyorlar. Türkleri de itiraz etmeyecek şekilde ikna etmeye çalıştıklarını biliyoruz. Kürt sorunu bugünleri arattıracak kadar ciddi bir patlak verebilir” gibi açıklamalarını da değerlendiren Emine Umer, “Bu açıklamalar propaganda amaçlıdır. MSD projesi ulusal ve demokratik bir projedir. İddia ettikleri gibi Suriye’yi bölme amacı olmadığı gibi, projemizin asıl amacı Suriye’nin birliğidir. Rusya’nın Türk devletiyle çıkarları olabilir veya rejimin Türk devletiyle çıkarları olabilir, bu bağlamda yapılan açıklamalar kendi çıkarlarını gözeterek yapılmış, bölgede fitne çıkarmak amacıyla yapılan açıklamalardır” dedi. Umer, olumlu rol beklentilerinin boşa çıktığını söyledi: “Rusya’nın krizin çözümünde olumlu bir rol oynamasını bekliyorduk. Fakat olumsuz bir rol almaya başladılar.” Suriye hükümetiyle diyalog masasına oturmaya hazır olduklarının altını çizen Umer, “Şam hükümeti bu konuda hiçbir olumlu adım atmadı. Bu konuda Rusya’dan beklediklerimiz gerçekleşmedi. Yapılan son açıklamalar bölgedeki tarafları birbirine kışkırtma amacı taşıyor” şeklinde konuştu.
‘Yönetimi koruyor’
ANHA’dan Hemed El-Mıstefa’ya konuşan Özerk Yönetim Yürütme Konseyi Eşbaşkan Yardımcısı Elizabet Gewriye de, Şam hükümetinin, Suriye’yi parçalamakla suçlayan açıklamalarına tepki gösterdi. Gewriye, krizin nedeninin Şam hükümetinin merkeziyetçi siyasetinin olduğunu belirterek, çözüm için diyalog çağrısı yaptı. Rusya’nın Suriye’deki rolüne ilişkin de Elizabet Gewriye, “Rusya, Suriye’yi değil, yönetimini korumak için askeri müdahalede bulundu. Yönetimin eylemlerini görmezden geldi. Rusya’nın Şam hükümeti ile ortak çıkarları çıkarları olduğunu biliyoruz. Ancak Rusya’nın hükümetle değil, öncelikle Suriye halkıyla çıkarları olmalıydı. Ülkedeki krizin çözümüne buradan yaklaşmalıydı” dedi.
QAMIŞLO