Şam hükümetinin bölgedeki krizi çözmek yerine Kürtler ve Araplar arasında fitne çıkarmaya çalıştığını belirten Îlham Ehmed, görüşmelerin bu nedenle sonuçsuz kaldığını vurguladı
Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından Qamişlo’daki Zana Salonu’nda 8’incisi düzenlenen çalıştay, katılımcıların değerlendirmeleriyle devam ediyor. Aşiretler, Özerk Yönetim ve siyasi partilerin temsilcileri, aydınlar, hukukçular ve aktivistlerden oluşan 130 kişinin katıldığı çalıştayda ENKS temsilcileri de hazır bulunuyor.
Panelin açılış konuşmasını yapan DSM Yürütme Konseyi Canda Mihemed, son günlerde Suriye’ye yönelik bölgesel ve uluslararası müdahalelerin artması nedeniyle hızlı ve yoğun bir gündemin olduğunu belirterek, demokratik sistemlerini oluşturan Kuzey ve Doğu Suriye halklarının bu süreçte mücadelesini yoğunlaştırdığını söyledi.
Kriz çözülemedi
Açılış konuşmasının ardından değerlendirmelerde bulunan DSM Yürütme Kurulu Başkanı Îlham Ehmed de Şam hükümetiyle yapılan görüşmeler ve Suriye krizinin çözümüne ilişkin girişimlere değindi.
Bölgesel ve uluslararası güçlerin artan müdahalesi nedeniyle Suriye halklarının ve ülkedeki siyasi durumun krizli bir hal aldığını belirten Îlham, konuştu: “Bu durumun nedeni, Suriye krizini kendi arasında tartışan, görüşen güçlerdir. Astana ve Cenevre toplantılarının kendisiyle beraber hiçbir olumlu sonuç getirmediğini gördük. Çünkü bu toplantılar, Suriye’nin gerçek temsilcileri olmadan gerçekleştirilmişti. Astana gibi toplantılar beraberinde demografi değişimini getirdi. Suriye halkının yarısı göç etmek zorunda kaldı, binlerce insan yaşamını yitirdi. Suriye rejimi ile muhalifler arasındaki çatışmalardan dolayı Suriye ateş topuna döndü. Şimdi önümüzde daha zorlu süreçler var.”
‘Şam fitne çıkarmaya çalışıyor’
Şam hükümetiyle diyaloğa da değinen Îlham Ehmed, Şam’ın mevcut zihniyetinde ısrarcı olduğu ve Suriye krizinin çözümü için herhangi bir tavizi göze alamadığını söyledi. Muhalefetin ise Türk devleti gibi dış güçlerin denetiminde olduğu için Suriye Devrimi’ne hizmet etmediğini hatırlatan Îlham, “Şam rejimi kendini Suriye’nin kadim sahibi olarak görüyor. Bu nedenle de göç edenleri ikna ederek bölgelerine geri getirmeye çalışıyor. Bu Şam hükümetinin yürüttüğü bir özel savaştır. Dêrazor olaylarına baktığımızda Şam’ın bu özel savaşını görebiliriz. Şam hükümeti, Suriye krizini çözmesi, bölgede huzur ve güven ortamını tesis etmesi gerekirken tersini yapıyor. Kürtler ve Araplar arasında fitne çıkarmaya çalışıyor. Şam hükümeti yapmaya çalıştıklarıyla, Suriye krizine çözüm girişimlerini sekteye uğratıyor.”
Konuşmasının devamında Şam hükümetiyle Özerk Yönetim arasında yapılan görüşmelerden sonuç çıkmadığını ifade eden Îlham Ehmed, Rusya’nın görüşmelerde garantörlük rolünü üstlenmesine rağmen yine de sonuç alınamadığını sözlerine ekledi.
Kürt birliği
Kürt siyasi güçleri arasındaki görüşmelere de dikkat çeken Îlham, şunları dile getirdi: “Kürt partileri arasında görüşmelerin başlamasıyla beraber görüşmelerin Suriye’yi parçalamaya hizmet edeceği, ülkenin zenginliklerinden Kürtlerin faydalanacağı, Arapların ise mahrum kalacağı gibi iddialar ortaya atıldı. Bu iddialar asılsızdır. Söz konusu görüşmeler, iddia edilenin aksine Suriye’yi birlik haline getirmek için önemlidir.”
Çalıştay, DSM Yürütme Kurulu Eş Başkanı Îlham Ehmed’in konuşmasının ardından katılımcıların değerlendirmeleriyle devam ediyor.
QAMİŞLO