Türkiye, Antalya Limanı’na çekilince tansiyonun düştüğü Oruç Reis gemisi için 10 günlük yeni bir Navtex yayınladı. Yunanistan, bu adımın ‘doğrudan tehdit’ olduğunu söyledi
Doğu Akdeniz’de tartışma yaratan doğal gaz arama çalışmalarına ara vererek Eylül ayı ortalarında Antalya Limanı’na dönen sismik araştırma gemisi Oruç Reis için yeni bir Navtex (denizcilere duyuru) mesajı yayınlandı.
İkmal ve bakım için Antalya Limanı’na çekildiği açıklanan Oruç Reis’in önceki gece limandan ayrıldığı ve açıkta demirleyerek yeni görev beklemeye başladığı ifade ediliyor. Geminin yeni görevi 22 Ekim’e kadar sürecek. İlan edilen yeni Navtex, Kaş’ın karşısındaki Yunanistan’a ait Meis Adası’nın güneyinde kalan alanı kapsıyor. Oruç Reis’e Ataman ve Cengizhan isimli iki geminin daha eşlik etmesi bekleniyor.
Yunanistan’dan tepki
Oruç Reis’in yeni bir Navtex yayımlanması, Yunanistan’ın tepkisine neden oldu. DW Türkçe’de yer alan habere göre geminin doğal gaz arama faaliyetleri yürütmesi için harekete geçirilmesini kınayan Yunan Dışişleri Bakanlığı, “Bu, doğrudan bölgedeki barışı ve güvenliği tehdit eden bir adımdır” açıklamasını yaptı.
Oruç Reis’in 10 Ağustos’ta Doğu Akdeniz’de başladığı doğal gaz arama faaliyetleri Yunanistan ve Türkiye arasında deniz yetki alanları konusunda gerginliğe neden olmuştu. Yunanistan, Oruç Reis’in faaliyetlerini yürüttüğü bölgenin kendi yetki alanında olduğu iddia ediyor.
Oruç Reis’in çekilmesinin ardından Yunanistan ve Türkiye, NATO bünyesinde teknik görüşmelere başlamış ve iki ülke arasında yükselen tansiyon düşmüştü. NATO da Türk ve Yunan askeri teknik heyetler arasında sürdürülen teknik görüşmeler sonucunda askeri gerilimi yatıştırmaya yönelik bir güvenlik mekanizması üzerinde anlaşıldığını açıklamıştı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, mekanizmanın havada veya denizde yaşanabilecek “olası kazaların” önüne geçilmesi amacı taşıdığını söylemişti.
DIŞ HABERLER