Merkez Bankası’nın aldığı kararlar ve yönetiminde yaşanan değişiklikler ile başlayan “bağımsız kurum” tartışmalarına bir yorum da Avrupa Merkez Bankası (AMB) ekonomistlerinden geldi.
Sözcü’de yer alan habere göre, bankanın bağımsızlığının hem yasal düzenlemelerle hem de fiilen kötüleştiğini ifade eden Avrupa Merkez Bankası (AMB) ekonomistleri, Merkez Bankası’nın son birkaç yıldır para politikasını gevşetmek için siyasi baskı altında olduğunu ve yasal bazı değişiklerle hukuki bağımsızlığını da kaybettiğini belirtti.
‘Durum fiilen kötüleşti’
Dünya piyasasının yüzde 75’ini kapsayan 13 ülkenin merkez bankasını inceleyen AMB ekonomistleri, MB’nin bağımsızlığının özellikle 2018 ve 2019 yıllarında hem yasal düzenlemelerle hem de fiilen kötüleştiğini belirtti. Para politikası karmaşıklığı, doğrudan faiz artıramama, görevden almalar gibi konuların öne çıktığı makalede, “Tüm bunlar TCMB’nin güvenilirliğinin zayıflamasına sebep oldu” denildi.
Değişikliklere dikkat çekildi
Arjantin, Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Türkiye, ABD ve Euro Bölgesi merkez bankalarının bağımsızlıklarının incelendiği makalede, sadece Türkiye’de merkez bankasının finansal ve para politikası komitesi üyelerinin kişisel bağımsızlığını zayıflatan yasal değişiklikler olduğuna işaret edildi. Makalede, “Para politikası uygulamalarının karmaşık hale gelmesi, TCMB’nin sıkı para politikasını yalnızca ikincil politikalar yoluyla gerçekleştirebileceği izlenimini veriyor” denildi.
EKONOMİ SERVİSİ