11 Ekim kız çocuklarına yönelik ayrımcılık ve şiddetin önlenmesi amacı ile Dünya Kız Çocukları Günü olarak ilan edildi. Ancak bu amaca ne kadar yaklaşıldığı tartışmalı
11 Ekim Günü Birleşmiş Milletlere üye ülkeler tarafından alınan kararla 2012 yılından itibaren “Dünya Kız Çocukları Günü” olarak belirlendi. Türkiye, Kanada ve Peru’nun önerileriyle alınan kararla, kız çocuklarına ayrımcılık ve şiddetin önlenmesi, onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanması amaçlanırken, bu amaca ne kadar yaklaşıldığı tartışmalı.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre her yıl yaklaşık 12 milyon kız çocuğu 18 yaşından önce evlendiriliyor. Dünya çapında her 5 kız çocuğundan 1’i 18 yaşından önce çocuk doğuruyor.
Küçük yaşta ağır sorumluluklar
UNICEF, küresel çapta kız çocuklarının çok erken yaştan itibaren yemek ve temizlik yapmak, aile üyelerinin bakımı ile ilgilenmek, su taşımak gibi işlere başladığını belirtiyor. Ev işlerinin kız çocuklarına daha fazla yüklendiğini ortaya koyan veriler, 5-9 yaş arasındaki kız çocukların ev işlerini yaşıtları olan erkek çocuklara göre 30 kat daha fazla yaptığını gösteriyor.
Rakamlar korkunç
Dünya çapında 32 milyon kız çocuğu ilkokula gidemiyor, 29 milyon kız çocuğu da orta öğretime devam edemiyor. Orta öğrenime devam konusunda cinsiyetler arası farkın en çok görüldüğü yer ise her 100 erkek çocuğa karşın 79 kız çocuğunun orta öğrenim gördüğü Batı ve Orta Afrika. 2019 yılında Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından hazırlanan “Sağlık Çalışanlarına Yönelik Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evliliklerin Önlenmesi Eğitim Uygulama Rehberi”ne göre, dünya genelinde yaklaşık 650 milyon kız çocuğu 18’inci yaş gününden önce evlendirilmiş durumda. Buna göre, halihazırda her 5 kız çocuğundan biri evli.
KAYNAK: JİNNEWS