Hatay’ın 3 ilçesinde dünden buyana orman yangını devam ediyor. HDP’li Çorapçı ve Çevreci Mimar Ercüment Kimyon, ormanların ‘meclis kararı ile ranta açılmasında’ yangınların etkili olduğuna dikkat çekti
Hatay’ın İskenderun ve Belen ilçeleri sınırındaki Sarımazı Mahallesi’nde, yerleşim yerlerine yakın alanda dün öğlen saatlerinde çıkan orman yangını Belen, İskenderun ve Arsuz ilçelerine yayıldı.
Yerleşim yerlerine ulaşan yangın nedeniyle bazı mahalleler boşaltılırken, İskenderun Belen karayolu da trafiğe kapatıldı. Belen ve İskenderun ilçeleri arasında Karahüseyinli ve Nergizlik mevkilerinde etkili oldu. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Yangın Yönetim Merkezi’nde Hatay’daki yangına ilişkin yaptığı açıklamada yangının 300- 400 hektarlık bir alanda etkili olup,7 daire, 11 müstakil ev, 14 iş yeri, 8 fabrika, 4 araç, 3 depo, 35 arı kovanı ve 70 vatandaşın etkilediğini dile getirdi. Pakdemirli, sabotaj ihtimalinin araştırıldığını paylaştı.
Hatay Valiliği’nce yapılan açıklamada, yangının trafo patlaması sonucu çıktığı belirtildi. Yangına ekipler havadan ve karadan müdahaleleri devam ediyor.
‘Ormanlar ranta açılmamalı’
Yangının aynı anda farklı noktalarda çıktığı için sabotaj ihtimalini güçlendirdiğini ifade eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) ve Çevre Komisyonu Üyesi Bestami Çorapçı, MAPEG tarafından Hatay’ın; 5 ilçedeki 9 noktada maden arama ihalesi yapılacağını ve yangınların maden arama çalışmalarıyla ilişkili olabileceğini savundu.
Yöre halkının “çocuklarımız işe girecek” diyerek maden aramalarını karşı çıkmadığını aktaran Çorapçı, ormanların ranta açılmaması gerektiğini, hükümetin ve tüm halkın ormanlarına sahip çıkmasını istedi.
‘Ormanlar meclis kararıyla ranta açıldı’
Ormanların devlet eliyle kaderlerine terk edilip, yerleşime ve ranta açıldığını dile getiren Çevreci Mimar Ercüment Kimyon, devletin ve yurttaşların ormanların korunması için üzerine düşen görev ile sorumlularını yerine getirilmesini istedi. Kamu yönetiminin ormanı ve çevreyi koruyacak samimi bir politikasının olmadığına değinen Kimyon, “Her yere yayla evi girmiş. Ormanların içinde yayla evleri yapılmış. Hepsi kaçak yapılar. Kaçak yapılara da göz yuman yine bu devlet. Yayların içinde bir tane ev yansa bütün yayla ve evlere sıçrayacak. Ormanlık alanlarını imara açtık. ‘Ormanlık için koru evleri’ dedik. Bunlar meclis kararlarıyla yapıldı” diyerek, orman yangınlarının imara açılmasıyla ilişkisini anlattı.
‘Baş sorumlu imara açanlardır’
Yangının şuanda 600 ila 700 hektarlık alanı etkilediğini ifade eden Kimyon, şunları söyledi: “Toplumsal bilinçle koruyacağımız bu alanları bir avuç rant uğruna imara açmak isteyenler yanında bu alanları imara açan karar vericilerde bu tür yangınların baş sorumlularıdır. Kentleşme adına talan edilen 2-B arazisi olarak orman dışına çıkartılan bu yerlerin yapılaşmaya açılması bu tür tehditlerin yaşanmasına ve yangınların çıkmasına sebep olmaktadır. Özetle ifade etmek gerekirse kentsel yerleşimlere açılan alanlar ile bu tür orman alanları arasında koruma bandları oluşturmadan maddi ve manevi kayıplar can kayıpları önlenemeyecektir. Anayasamızın 169’uncu Maddesi Ormanları Korumak ‘Devletin ve vatandaşların görevidir’ şeklindeki bu sorumluluk iktidarların samimi hizmet anlayışı ile yürütülecek bir ortak sorumluluk olmalıdır. Rant uğruna orman alanlarının maden aramalarına açılması turizm yatırımlarına açılması ve kiralanması işlemlerinden bir an önce vazgeçmek gerekli ve zorunludur.”
Kaynak: MA