HDP, başta 3 büyükşehir olmak üzere kayyum atamalarıyla 4 milyonun üzerinde seçmenin iradesinin gasp edildiğini belirterek, kayyum atamalarının ortadan kaldırılması için Meclis araştırması istedi
Halkların Demokratik Partisi (HDP), kayyum atanması uygulamasının ortadan kaldırılması, yerel yönetimler ve yurttaşların yönetime katılım süreçlerinin çağdaş demokratik standartlara kavuşması amacıyla Meclis araştırması istedi. Araştırma önergesinin gerekçesinde, seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasının seçme ve seçilme hakkına dönük güvensizliğe neden olduğu belirtildi. Kayyum atamalarının halk iradesini çiğnemek olduğuna vurgu yapılan önergede, “31 Mart 2019 seçimlerinde halkın yüksek teveccühünü kazanarak seçilen 3’ü büyükşehir, 5’i İl, 33’ü ilçe, 7’si belde belediyesi olmak üzere toplam 48 belediyemizin belediye eş başkanları, aynı zamanda AKP genel başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin İçişleri Bakanlığı talimatıyla görevlerinden uzaklaştırıldı, yerlerine ilgili illerin atanmış vali ve kaymakamları kayyım olarak atandı” denildi.
Kars Belediyesi
En son Kars Belediye Eş Başkanları Şevin Alaca ve Ayhan Bilgen’in yerine kayyum atanmasıyla birlikte halkın iradesinin yok sayıldığının belirtildiği önergede, “Yine Kars halkının karar alma organı olan belediye meclisi işlevsizleştirmiş, 6 üyesi gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınan belediye eşbaşkanları ve belediye meclis üyelerimiz hukuksuz bir biçimde tutuklanmıştır. Böylece, halk iradesiyle seçilmiş belediye eş başkanları ile belediye meclis üyelerinin halkı temsil etme hakları gasp edilmiştir” ifadelerine yer verildi.
Halkı temsil görevi
Kayyum atamaları neticesinde 31 Mart seçimlerinde HDP’li 807 Belediye Meclis üyesinin halkı temsil hak ve görevinin hukuksuzca engellendiğine yer verilen önergenin devamında, şunlar kaydedildi: Kayyım atamalarıyla birlikte belediye meclisleri bir bütün olarak feshedildiği için sadece HDP’li üyelerin iradeleri değil, diğer partilerden seçilen 332 belediye meclis üyesinin iradeleri de gasp edilmiştir. Kayyım atanan büyükşehir belediyelerinden Diyarbakır belediye meclisinde 91, Mardin belediye meclisinde 53 ve Van belediye meclisinde 70 olmak üzere toplam 213 büyükşehir belediye meclis üyesinin de halkı temsil hak ve görevi hukuksuzca engellendi.
‘Demokratik prensiplere aykırı’
Kayyum atanan kentlerde 4 milyonun üzerinde yurttaşın iradesinin gasp edildiğine dikkat çekilen önergede, “Avrupa Konseyi’ne bağlı Venedik Komisyonu, Türkiye’nin 31 Mart 2019 tarihinden sonra HDP’li belediyelerin eş başkanlarını görevden alıp, yerlerine kayyım ataması yapma uygulamalarına dair, bu atamaların demokratik temel prensiplere aykırı olduğunu duyurdu” denildi.
ANKARA