Tekçi eğitimin kültür ve inanç kırımını hedeflediğini belirten Alevi kadınlar, anadilde, laik, bilimsel, cinsiyet eşitlikçi ve özgürlük talebinde bulundu
Alevi kadınlar, yeni eğitim ve öğretim dönemine ilişkin yaptıkları açıklamada demokratik, laik, bilimsel, anadilde, cinsiyet eşitlikçi ve özgürlükçü eğitim talebinde bulundu.
Yapılan yazılı açıklamada, koronavirüs salgını sürecinde eğitimde yaşanan sorunlar şöyle sıralandı: Anayasa’da bulunan sosyal devlet gereği olarak tüm öğrencilerin eğitim olanaklarından eksiksiz ve parasız yararlanması gerekirken; başlatılan uzaktan eğitim sisteminde öğrencilerin ve öğretmenlerin ücretsiz internet ve bilgisayar ihtiyaçları karşılanmamış, EBA sisteminde hizmet verecek öğretmenler için ise öğrenci sayısına uygun altyapı oluşturulmamış, uzun süre ekran karşısında kalmaktan kaynaklı öğrencilerde ortaya çıkabilecek sağlık ve diğer sorunlar da gözetilmemiştir.
‘Laiklik ilkesinin gereği’
Eğitim sistemindeki köklü sorunların yanında salgından kaynaklı derinleşen sorunların Alevi öğrenciler için daha can alıcı bir hal aldığı kaydedilen açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu ilkelerinden sayılan laiklik ilkesinin gereği, hiçbir dönemde yerine getirilmediği gibi AKP Hükümeti döneminde ise laikliğin kırıntısından dahi söz edilememektedir. Toplumun laik eğitim talepleri görmezden gelindiği gibi, eğitim anlayışı giderek daha gerici ve kadınların taleplerine karşın daha da cinsiyetçi hale getirilmiştir. Tekçi ulus-devlet sisteminin bir yansıması olarak demokratik ve anadilinde eğitim talepleri görmezden gelindiği gibi bilimsel eğitimin esamisi bile okunmamaktadır” denildi.
‘İnanç kırımı’
Açıklamada devamında şu ifadeler kullanıldı: Tekçi inanç anlayışı ile özellikle eğitim yoluyla Alevi çocukların bu eğitim potası içerisinde eritilmesi, Alevi inanç kırımı olarak adlandırılabilecek bir asimilasyon mekanizması olarak işlev görmektedir. Alevilik üzerine kara çalma, ötekileştirme, itibarsızlaştırma, inanç ve mezhepler üzerinde küçültücü boş inançlar yayma, baskıcı eğitimin araç olarak kullanıldığı bir eğitim anlayışı toplumsal barışı olumsuz etkileyebileceği gibi, anti demokratiktir, eşitlikçi ve özgürlükçü yaklaşımdan uzaktır.
Sosyal medyadan çağrı
Kadınlar, eşitlikçi, özgürlükçü, cinsiyet eşitlikçi/özgürlükçü, bilimsel, laik, demokratik ve anadilde eğitim taleplerini yineleyerek, iktidara sorumluluğunu yerine getirme çağrısında bulundu.
Öte yandan Alevi kadınlar, bu talepler doğrultusunda akşam saat 20.00’da twitter’da #AleviKadınlar ve #ZorunluDinDersleriKaldırılsın tagı ile seslerini duyuracak.
İSTANBUL