Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik başlattığı operasyonlardan bu yana Nusaybin’de internet şebekeleri kısıtlanıyor. Halk, VPN’le kısıtlamayı aşmaya çalışıyor
Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik 9 Ekim 2019’da başlattığı saldırılardan bu yana Mardin’in Nusaybin ilçesinde telefon şebekeleri ve mobil internet hizmeti kısıtlanmış durumda.
MA’dan Ahmet Kanbal’ın haberine göre GSM operatörlerinin büyük oranda kısıtlamayla karşılaştığı kentte, Twitter, Facebook ve İnstagram gibi sosyal medya uygulamaları ile Whatsapp ve Telegram gibi sohbet uygulamaları da normal hatlarda kullanılamıyor. Mobil hatlarda yaşanan sıkıntı internetle sınırlıyken, Kuzey ve Doğu Suriye kenti Qamişlo’nun sınır hattında yaşayanlar telefon görüşmeleri de gerçekleştiremiyor. Kentte yaşanan kısıtlama, koronavirüs (Kovid-19) salgınının ortaya çıkmasıyla Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) hayata geçirdiği uzaktan eğitim sistemi olan EBA’ya erişimi de etkiliyor.
Operatörler çözüm bulamıyor
Kent sakinleri sanal özel ağı sağlayan VPN uygulamalarını kullanmak zorunda kalıyor. Sorunun giderilmesi için görüşülen GSM operatörleri, sorunun bölgede alınan “güvenlik tedbirlerinden kaynaklı” olduğuna işaret ediyor. İlçede bulunan operatör temsilcileri de, sorunun çözümü için VPN kullanımını öneriyor. GSM operatörlerinin müşteri hizmetleri ise sorunun tespitinin yapıldığını ancak hangi nedenden kaynaklandığını araştırdıklarını öne sürüyor.
VPN’siz girişler yapılamıyor
Lise öğrencisi Yusuf Aslan, bir yıldır VPN olmadan telefonda internete erişim sağlayamadıklarını belirterek, sorunun sınır bölgesinde olmalarından kaynaklandığını söyledi. Hemen hemen her programa VPN’le giriş yapmak zorunda kaldıklarını dile getiren Aslan, “Sosyal medyaya da derslerimize de bağlanamıyoruz. EBA ne VPN’le ne de VPN’siz olmuyor” diyerek, VPN’le yaşamaya alıştıklarını kaydetti.
90’lı yılların çift çanak yöntemi gibi
Kentteki eğitimciler yaşanan soruna dair fikir beyan etmekten kaçınıyor. HDP Nusaybin İlçe Eşbaşkanı Şiyar Koç, sorununun Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarla başladığını, ayrıca sınır hattında bulunan bölgelerde normal telefon araması dahi yapılamadığını söyledi. Halkın ödeme yapmasına rağmen hizmet alamadığını, tüm başvuru ve çağrılara rağmen mağduriyetin giderilmediğini dile getiren Koç, sorunun giderilmesini istedi.
Bölge halkının 1990’lı yıllarda alternatif televizyon izleyebilmek için başvurduğu çift çanak yöntemini hatırlatan Koç, benzer durumu yaşadıklarını belirterek, “Bu bir kader midir?” diye sordu.
HABER MERKEZİ